10 ноември! Открадната оставка сваля Тодор Живков

Вижте събитията, които доведоха до тази историческа дата

10 ноември! Открадната оставка сваля Тодор Живков | StandartNews.com

В България, датата 10 ноември 1989 г. се възприема като начало на т.нар. „български преход към демокрация и пазарна икономика“. Ден след падането на Берлинската стена, по време на Ноемврийския пленум на ЦК на БКП в София дългогодишният комунистически лидер Тодор Живков е освободен от длъжността генерален секретар на партията, след като 35 години е бил начело на държавата. За нов генерален секретар на ЦК на БКП е избран Петър Младенов.

Свалянето на Живков е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов. То става с решаващата роля на Съветския съюз. Хората у нас, на които Кремъл разчита са Петър Младенов, Андрей Луканов, Добри Джуров. Натискът върху Живков да се оттегли се засилва от пролетта на 1989 г.

На 8 ноември при Тодор Живков отиват Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев - членове на Политбюро, знаят се от партизанските години в отряда "Чавдар". Увещават го да се оттегли. Година преди тези събития Живков подава мнима оставка с цел да тества обкръжението си. Тогава всички са категорично против.

Факт е обаче, че Георги Атанасов грижливо прибира тази оставка, която Живков подава през 1988 г. и я активира вече на пленума на 10 ноември. Това заявява доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“ пред БНТ.

На 9 ноември се събира Политбюро, Живков разбира, че не може да разчита на подкрепа от доскорошните си другари и се съгласява да се оттегли. На следващия ден пленумът одобрява промяната. Новината бързо се предава от уста на уста.

Следват три десетилетия на бавно пренастройване на българското общество. Първоначалната радост и надежда за по-добър живот обаче постепенно отстъпват място на разочарованията. Старата система на управление е заменена от институции, в които се прокрадва корупция, клиентелизъм и интереси на олигархични структури. Промените, за които обществото жадува, са изкривени и опорочени през 90-те години. С течение на времето, населението на България обеднява, а разочарованието от водената политика намира израз в голяма емигрантска вълна от наши сънародници, решили да заживеят трайно зад граница в търсене на по-справедлив и уреден живот.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Zarenkov
преди 5 месеца

Пълни глупости. Икономиката за пореден път колабира от бездарно и корумпирано, престъпно управление в което хората никога не са вземали решение, както и в този случай. Русия също банкрутира и старите престъпници стават млади диви, оше по корумпирани, капиталисти. Хората отдавна да са емигрирали без автоматите по границата. Червените тикви и в този случай се пробват да лъжат, което, заедно с кражбите единствено могат.

Откажи