Петък,

Започна кандидатсването за 1-ви клас

От: Мартина Суботинова -
208
Започна кандидатсването за 1-ви клас
A
A
A

Започва кандидатстването за прием в първи клас в София. В електронната система днес обявиха свободните места в общинските училища на територията на Столичната община.

Регистрациите на кандидат-първокласниците ще се правят от днес до 28 май включително, а първото класиране ще бъде обявено на 4 юни. От Регионалното управление на образованието в София допълват на сайта си, че след 23 април в профила на детето ще могат да се отбелязват избираемите часове, както и предпочитаната организация на учебния ден - целодневна или полудневна.

Родителите ще могат да регистрират децата си за прием в първи клас в София до 28 май включително, когато в 18 ч. системата ще бъде затворена, предвижда графикът на дейностите. Ако родителите нямат възможност да кандидатстват дигитално ще могат да получат помощ при регистрацията всяко от учебните заведения, уточниха от общината.

Критериите за прием в първи клас остават непроменени като водещ и тази година ще е уседналостта. В първа група за класиране попадат децата с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, които не са променяни 3 и повече години. В нея влизат и тези с брат или сестра до 12-годишна възраст, които учат в същото училище, независимо от адреса.

Втора група са децата, които живеят в района на училището от 1 до 3 години, а в трета група – до една година. В четвърта група пък попадат тези извън прилежащия район на училището към деня на класирането. Когато децата от една група са повече от обявените места в дадено училище, те се класират по допълнителни критерии, например ако са с увреждания или сираци, ако са осиновени или от многодетни семейства.

Всички критерии ще бъдат удостоверявани служебно, с изключение на два от тях – ако детето е настанено в приемно семейство или при роднини и близки, както и ако е осиновено. За тях се изисква съответно заповед за настаняване и съдебно удостоверение.

Ще се кандидатства за неограничен брой училища, но електронната система ще класира детето само в едно от тях според реда на желанията. Първото класиране ще излезе на 4 юни, а записването на приетите ученици ще е от 7 до 11 юни.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички