Взимат цял куп мерки за учебната година. Говори просветният министър

Желанието ни е тази учебна година да бъде присъствена, каза проф. д-р Сашо Пенов

Взимат цял куп мерки за учебната година. Говори просветният министър | StandartNews.com

Учебната година започва, но за министерството на образованието и за служебния министър началото е свързано с планиране на редица мерки, които да подсигурят децата.

Желанието ни е тази учебна година да бъде присъствена, дано да имаме късмета и възможността това да се реализира, каза проф. д-р Сашо Пенов по повод старта на новата учебна година.

Смятам, че цялото общество иска да се направи всичко възможно, за да бъде трайно установено присъственото обучение. Ясно е голямото му значение и ролята му за образователната среда, каза той.

А дали са подсигурени доставките на газ за всички училища? Министърът каза, че е направен анализ и е събрана информация кои училища с какво гориво се отопляват. Предстои по-нататъшен анализ на цялата система на училищната мрежа, за да се види, с оглед на цялото икономическо състояние, какви ще бъдат необходимите мерки.

Но е категоричен, че предварителното говорене е хипотетично и трябва да се стигне до реални ситуации, за да се прецени какви са възможностите за покриване на нуждите със средства в рамките на закона.

"При конкретни казуси в бъдеще, когато бъдат изработени бюджетите, ще се преценява какви конкретни мерки ще се предприемат в тази посока. Зависи от конкретната ситуация коя дейност ще бъде избрана. Надявам се, че ситуацията ще бъда такава, че няма да има нужда от неприсъствено обучение заради мерки, свързани със стойността на енергоносителите", каза министър Пенов.

Той увери, че и в наводнените села в Карловско ще започне учебната година.

По отношение на мерките в училищата каза, че става въпрос за дейности, които са насочени по-скоро към превенция. "Това да се спазва хигиена, да се отварят прозорците, да е спазва дистанция - не смятам, че са твърди мерки, които ще възпрепятстват учебния процес. Оповестените дейности са по-скоро насочени към това да избегнем случаите да се достигне до там дори да се затвори една паралелка", каза той.

Заяви обаче, че можем да извлечем доста ползи от обучението в електронна среда. "В момента се разработват електронни системи, които подпомагат обучението. Трябва да се намери онзи баланс, в който водещ е присъственото обучение, а електронните форми на обучение да се използват за надграждане на знания, проверка на знания. Виждам бъдещето именно в съчетание на двете форми, за да може, хем да отговорим на съвременните условия, хем да развиваме социализацията на обучаването", каза той.

Министърът заяви още, че преди седмици в МОН е демонстрирана нова платформа "Дигитална раница", която дава безплатен достъп до учебни материали и в която учителите могат да представят различни уроци. Дава възможност за контрол върху знанията на учениците, а на родителите да проследяват знанията на децата си.

МОН заедно с МЗ са разработили и пилотен проект - телемедицина, която дава възможност от разстояние да се оцени състоянието на даден ученик или учител. Системата осъществява връзка между здравния кабинет и пунктовете в съответните болници, където има лекар, който според видяното и обясненото може да прецени какво е състоянието на ученика или учителя, който е пострадал. Това ще даде дава възможност за спокойствие в училища, където няма медицински персонал, каза министърът.

За срива в Националната електронна информационна система заяви, че става дума за претоварване, което може да стане във всички електронни среди. Като всяка система тя подлежи на надграждане и временните затруднения не бива да притесняват учители и родители, допълни Пенов.

За замразената процедура за конкурсите за директори заяви, че след произнасянето на ВАС, ще може отново съвместно със социалните партньори да се прецени съдържанието на наредбата и съответствието и със закона и едва тогава ще се премине към провеждане на конкурсите.

Служебният министър на образованието информира още, че в момента тече процедура за обсъждане на необходимите промени в учебното съдържание.

"В много начален етап сме, където се очакват мненията на заинтересованите страна, на специалистите, обнародване за консултации и след крайния резултат ще се прецени кои промени са целесъобразни. Що се отнася до формите на матурите и националното външно оценяване те остават същите, както и учебните програми", каза министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай