Врати на щастието в Италианския лицей

Цвета Караянчева удостои с почетния плакет на НС директора на НУКК Величка Велянова

Врати на щастието в Италианския лицей | StandartNews.com
  • Цвета Караянчева удостои с почетния плакет на НС директора на НУКК Величка Велянова
  • Посланик Балди обеща на децата съдействие за тяхна изложба в парламента в Рим

Уникални цветни врати, символ на щастието и приятелството, посрещат цяла седмица народните представители в мига, щом преминат през служебния вход на парламента, за да заемат работните си места. Слънчевата усмивка преди Коледа е дело на учениците от втори и трети клас на Националния учебен комплекс по култура с Лицей за изучаване на италиански език и култура в Горна баня. Под вещото ръководство на своя наставник - художника Иван Яхнаджиев, малките творци се трудели по две седмици върху преобразяването на всяка от вратите, които в сряда бяха тържествено представени на специална изложба в Народното събрание. Вратите са не просто изрисувани. В картините по типичния за Яхнаджиев стил са вградени мъниста, пайети, брокат, донесени от децата, така че картините буквално оживяват. Заедно с четирите врати на щастието и приятелството малките таланти от НУКК представиха на изложбата и свои рисунки.
Всъщност, вратите картини са входните врати на класните стаи на 2а, 2б, 2в и 3а, разказаха учениците. От следващата седмица, те ще бъдат върнати на местата им, за да радват децата в училището.
Тази изложба е пример какво прави изкуството за възпитанието на децата. След досега с изкуството те стават много по-добри, много по-чисти, много по-извисени, каза директорът на Националния учебен комплекс по култура с Лицей за изучаване на италиански език и култура в Горна баня Величка Велянова на церемонията в парламента. Тя призова законотворците, когато обсъждат стратегията за възпитателна работа с учениците, да имат предвид, че изкуството е велика сила, която преобразява и възпитава.
В нашето училище има над 100 врати. Няма как Министерство на културата да ни осигури толкова средства, за да ги сменим всички. Така се роди идеята на тези малки художници и на г-н Яхнаджиев за нов живот на вратите на класните стаи, разказа още г-жа Велянова. Тя подчерта, че в училището в Горна баня има още много творби на децата, безкрайно интересни и красиви, но те са на огромни пана, които не могат да се изложат в парламента. Затова тя покани ръководството на НС и депутатите да посетят училището по култура и да се насладят на детското творчество.
Още в понеделник, когато влязох през този вход в Народното събрание се изумих от красотата на вратите, те зареждат всички нас с положителна енергия, каза председателят на парламента Цвета Караянчева, която тържествено откри изложбата. Вашите картини преливат от чистота, светлина, красота, от слънчеви лъчи. Много ви благодаря, че сте тук, защото ни вдъхновявате и обогатявате, каза Караянчева. И се обърна към децата с думите: "Вие сте бъдещето, сигурна съм, че ще израснете достойни, смели и умни млади хора, които ще продължат да ръководят държавата, за да се сбъдне желанието на всички нас да живеем по-добре".
Почетният плакет на Народното събрание връчи Цвета Караянчева на Величка Велянова. Вие сте пример за педагог, ръководител и човек, обърна се към нея Караянчева.
Имах честта 8 години да бъда принципал на НУКК. За това време станах свидетел на целия процес как едно училище може да се превърне в елитно и желано от всички родители, при това в цялата страна, заяви и председателят на комисията по култура в НС Вежди Рашидов. Разбира се, това се дължи на неговия ръководител Величка

Велянова, жена с авторитет и характер, допълни той. А преди официалната церемония в разговор с малките творци Рашидов им каза: Помнете, имате най-великата директорка.
Днес виждаме утрешните големи таланти на България, заяви и заместник-министърът на културата Румен Димитров. В Министерство на културата изключително много се гордеем с училището по култура и с постиженията на неговите ученици, допълни той.


Това не са първите изрисувани врати, първата е в нашето посолство и е сложена на най-хубавото място, така че всеки, който влезе да вижда първо нея, каза посланикът на Италия в България Стефано Балди. Децата са благословени с това хубаво училище, Италия се гордее с него, допълни Балди и се обърна към Караянчева: "Надявам се и тук, в Народното събрание да има такива хубави врати, това би бил много добър знак". Маестро Яхнаджиев предложи на дипломата организирането на подобна, но още по-голяма изложба на децата от НУКК в италианския парламент. Идеята допадна на Балди, който обеща съдействие това да се случи още догодина.
Малките таланти от НУКК разгледаха с любопитство кулоарите на парламента, надникнаха и в пленарната зала, за да видят как работят депутатите, снимаха се за спомен пред разкошната коледна елха в НС. Заедно с тях на изложбата присъстваха още заместник-директорите на НУКК Елена Чергова и Живко Желязков, както и класните ръководители Мариана Павлова(2а), Дианка Крушкина (2б), Таня Минковска (2в) и Стела Ангелова (3а). Накрая като истински бъдещи народни представители учениците си направиха "семейна снимка" на стълбите пред парадния вход на НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай