Неделя,

Вълчев: Отваряме градините, но не пускайте децата

От: СТАНДАРТ -
639
Вълчев: Отваряме градините, но не пускайте децата
A
A
A

Детските градини и яслите ще бъдат отворени в дните след 22 май. Решението кога да стане това ще зависи от кметовете, съобщиха министрите на образованието Красимир Вълчев и на здравеопазването Кирил Ананиев на специален брифинг в МС. Те очакват градините да бъдат отворени от кметовете до 1 юни. Кметовете ще имат крайната дума за условията, които тряба да се осигурят, за да се гарантира здравето и животът на децата.

ВИЖ ОЩЕ:В забавачка без преглед, само с подпис от родителя

Въпреки това апелираме децата да останат вкъщи – това е най-сигурната среда. Не препоръчваме на родителите да пуснат децата, каза Вълчев. И призова родителите, които имат възможност да задържат децата си вкъщи, да го направят. Проучване показа, че 38% от родителите са готови веднага да пуснат децата си, но има голям процент – около 30 на сто, от колебаещи се. Те чакаха нашия апел – ето дадохме го, каза Вълчев. Той обясни, че посещението на градините и яслите в момента не е задължително. Няма да бъде обвързано със социалните помощи. Градините се отварят заради много семейства, които не могат повече да си позволят да не работят и да гледат по цял ден децата си.

ВИЖ ОЩЕ:Над 1000 учители против отварянето на забавачките

Както „Стандарт” първи съобщи по-рано днес няма да се искат медицински бележки за влизането на децата в градините, включително и документи за микробиологични изследвания. Това се прави, за да няма струпване в лабораториите. Всеки ден на входа на градината и яслата ще се мери температурата на децата.

Родителите ще подпиват декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, че са запознати с мерките и ще реагират при най-малка промяна в здравословното състояние на детето си.

Очаква се в повечето часове, ако времето е хубаво, децата да играят вдворочете на градините, каза още Вълчев. Площадките ще се дезинфекцират непрекъснато


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички