Вариант 1 се падна на седмокласниците

Повече от 111 000 ученици от седми и от десети клас е се явяват днес на националното външно оценяване

Вариант 1 се падна на седмокласниците | StandartNews.com

По вариант 1 ще пишат днес седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература.

Той беше изтеглен в Министерството на образованието и науката от два подготвени варианта за изпита.

Повече от 111 000 ученици от седми и от десети клас е се явяват днес на националното външно оценяване по български език и литература.

Националното външно оценяване на седмокласниците ще се състои в 1699 училища. Очаква се на изпитите по български език и литература, да се явят над 59 800 ученици в седми клас. За първи път през тази година ще се проверяват знанията и в десети клас.

Изпитът в седми клас е в две части. В първата част в рамките на един час учениците решават тест от 25 задачи, сред които 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, и една - с разширен свободен отговор. През втората част в рамките на 90 минути седмокласниците пишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.

Заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова каза, че е направено всичко необходимо за сложната организация за двата изпита днес. Направени са и стрес тестове, за да може организацията да бъде оптимално добра, да няма технически проблеми, има достатъчно квестори, погрижили сме се и за карантинираните ученици, обясни Гайдарова. Тя съобщи, че в седми клас, по последни данни, карантинираните ученици са 16, а за десети клас 50 са карантинираните ученици в страната, предаде Нова.

Те ще могат да се явят на националното външно оценяване по български език и литература днес, каза заместник-министърът на образованието.

"Седмокласниците, които са болни в момента, няма как да се явят на националното външно оценяване. Има ситуации, в които, ако си болен от COVID-19, или от някакво друго заболяване, и имаш невъзможност да се явиш, за съжаление, това няма как да бъде организирано. А може би тези ученици и физически не са в състояние да се явят на изпит", коментира Мария Гайдарова.

Тя каза, че няма резервна дата за националното външно оценяване в седми клас и няма възможност, законова за това, в момента. В отговор на въпрос дали се мисли за такава възможност - за резервна дата за изпита в седми клас, заместник-министър Гайдарова каза, че това е обсъждано, но няма решение към момента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай