УНСС обяви графика за предварителните матури

УНСС обяви графика за предварителните матури | StandartNews.com

Вече е ясен графика за провеждане на предварителните изпити и изпити във формат на държавен зрелостен изпит(матура) по български език и литература в УНСС. От миналата година УНСС предлага на кандидат-студентите възможност да тестват подготовката си за зрелостния изпит като провежда предварителни матури. Оценката от тези изпити също важи за прием в УНСС и кандидатите могат да избират коя оценка да бъде взета под внимание в балообразуването им. Желаещите могат да се явят и на повече от една предварителна матура. Тази нова изпитна форма се радва на огромен успех и УНСС ще я прилага и тази година.
 Кандидат-студенти на изпит във формат държавен зрелостен изпит в сградата на УНСС

За първи път тази година ще има предварителна матура по География и икономика. Тя ще се проведе в гр. Враца.
За всички специалности в УНСС  се кандидатства по документи
Тези, които желаят да повишат шансовете си за определени, желани от тях специалности, университетът предлага още и кандидатстудентски изпит (тест) в електронен формат - ЕПИ (единен приемен изпит). На 14 февруари в Тестовия център на УНСС се проведе първият от предварителните изпити - единен приемен изпит (ЕПИ).
При подаване на документите датата и часът на провеждане на заявените изпити се генерират автоматично и кандидат-студентът получава компютърна разпечатка с входящ номер.
Друг предпочитан начин за прием в УНСС е като победител от национални състезания или конкурси, които УНСС организира. Университетът работи в тясно сътрудничество с Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), която организира  три важни състезания през годината -  вече проведените Национално състезание по финанси и счетоводство и Национално състезание по икономикс и предстоящото - Национално състезание по икономика и управление - 9 март 2024 г. Състезания провежда и създадената през миналата година Асоциация на езиковите училища в България. Тя ще проведе своето първо  интердисциплинарно състезание в два последователни дни  (22 и 23 март 2024 година и трети - по желание (24 март 2024 година). Предстоят още две - Национален конкурс за написване на есе на чужд език в областта на международните икономически отношения (поканата е отворена до 29.02) и национално състезание по гражданско образование и международно сътрудничество (поканата е отворена до 15.03). Състезанията важащи за приемен изпит са 14 - вижте тук: https://www.unwe.bg/bg/pages/8468/kandidatstudentski.html

На първенците от организираните по решение на Академичния съвет национални състезания и конкурси се признава оценка Отличен 6.00 за резултат от конкурсен изпит в УНСС, съгласно регламентите на състезанията.


 По време на Националното състезание по икономикс, което Асоциацията на икономическите училища и УНСС организират съвместно
За прием 2024/2025 г. кандидат-студентите в УНСС могат да избират сред 53 бакалавърски специалности и магистърската специалност "Право" след средно образование. За всички може да се кандидатства по документи. 8 специалности се преподават изцяло на английски език 7 в редовната форма и една в дистанционна. За тях се изисква успешно проведен във висшето училище изпит за ниво на владеене на език B2. Това е изискване, но не е балообразуваща оценка, обясниха от УНСС. За още 4 специалности се изисква владеене на език. Важно е да се отбележи, че кандидатите могат да представят валиден сертификат за владеене на някой от петте езика - английски, немски, френски, испански и руски. 

  • Нови специалности

Най-желаният икономически университет отново предлага нови бакалавърски програми. "Европейска интеграция и дипломация" ще се изучава в редовна форма на обучение, а "Бизнес администрация", "Публична администрация" и "Регионално развитие" ще могат да се изучават и в желаната от много кандидат-студенти дистанционна форма на обучение. 
Специалност "Бизнес администрация" се предлага за първи път и с преподаване на английски език. Водещо правило при откриване на нови специалности в УНСС е проучването и обратната връзка от работодатели и браншови организации за необходимостта от кадри със съвременна подготовка.

  • УНСС - с най-висока акредитация сред университетите в България 

Националната агенция за оценяване и акредитация даде на УНСС най-високата оценка - 9.80. Институционалната акредитация заедно с рейтинга на висшите училища е най-важният атестат за качеството на образование в съответното висше училище. Това е оценка не само на обучителния процес, а на всичко, което самата институция предлага от момента на започване на обучението до дипломирането.

В УНСС продължават системните и целенасочени инвестиции за изграждане на модерна учебна среда и информационна база - създаване на модерни дигитални класни стаи, разработване на ново електронно съдържание, използване на специализиран софтуер в учебния процес, включително презентационен. Всичко това води до успешно интегриране на онези подходящи елементи от дистанционната форма на обучение, които са приложими и в редовната форма. Така разширената палитра от модерен учебен инструментариум и технология дава възможност за утвърждаване на нова култура на качество на учебния процес, основана на приложението на интерактивно дигитално съдържание.
Подробна информация за специалностите, условията за кандидатстване, сроковете за прием на документи и явяване на предварителни и редовни изпити, кандидат-студентите могат да намерят на priem.unwe.bg, да се свържат за допълнителна информация на e-mail: [email protected] или тел: 02 8195 701/702/704.
За онлайн кандидатстване и резултати последвайте линка: webpriem.unwe.bg  

 

Ректорът проф. Димитър Димитров:
Образователните услуги са високо конкурентни

Проф. Димитров какви са приоритетите на УНСС и какви са тенденциите за развитие?
 

Основен приоритет на УНСС е да предоставя на своите студенти богато учебно съдържание, съобразено с най-добрите европейски и световни образователни стандарти, ценна експертиза и възможности за практика в големи национални и международни компании, банки и финансови институции. Затова и интересът на младите хора към УНСС остава висок.

Предишната кандидатстудентска кампания беше изключително успешна и отчитаме 30% ръст на приема. Решението за безплатно образование изисква да се промени подхода към студентите. Трябва да запазим високо нивото на мотивация на кандидат-студентите спрямо УНСС и да продължим да привличаме таланти и отличници от олимпиади и състезания, каквато традиция създадохме успешно. Ще продължим с предварителните изпити, изнесените матури, срещите по населени места, за да улесним и бъдем максимално близо до кандидатите, което подхожда на Университет с най-висока институционална акредитация.

Тенденцията е в интернационализацията и в изграждането на мрежи от университети. УНСС вече върви уверено по този път, като част от алианса на деветте най-престижни икономически университета в Европа - ЕNGAGE.EU, участие в европейски проекти, засилване на научните изследвания, интернационализация на обучението и за преподаватели, и за студенти, увеличаване на мобилностите. Защото висшето образование в световен мащаб се променя динамично. Търсенето и предлагането на образователни услуги придобива все повече характеристиките на високо конкурентен пазар.

Времето и всички процеси са забързани, образователната услуга е лесно сравнима на глобално ниво, високото качество на изпълнение в съкратени срокове е задължително условие за ефективност. Дигитализацията навлиза с все по-голяма скорост, използването на роботи и изкуствен интелект (AI) в бизнеса и образованието ни изправя пред още по-големи предизвикателства.

Освен с високо качество на образованието с какво още УНСС привлича интереса на младите хора?
 

С възможностите за развитие и реализация. В УНСС създадохме много добри връзки с бизнеса. Имаме съвместни бизнес академии с водещи компании. Предлагаме отлични възможности за стажове, провеждаме много кариерно ориентирани събития и това води до почти 100% реализация на нашите възпитаници още от студентската скамейка. 

За поредна година Университетът за национално и световно стопанство получи „Академичен Оскар". Рейтинговата система на висшите училища определя УНСС за „Висше училище с най-висока институционална акредитация според НАОА и най-престижно висше училище в професионално направление „Икономика“ според работодателите и преподавателите във висшите училища“.

По отношение на учебната среда, искам да отбележа, че 70% от цялата материална база е обновена. Шест от студентските общежития са реновирани, като три от изцяло. За комфорта на нашите студенти сме осигурили уютни условия за живеене, споделени пространства за учене и отдих. 

УНСС е един от първите университети в България, които обръщат сериозно внимание на внедряването на зелената енергия и първият, който изгради фотоволтаична инсталация за производство на независима и по-евтина електроенергия. Фотоволтаичната инсталация ще покрие 50% от необходимата електроенергия на Университета, на годишна база.

Можем да се похвалим с изцяло реновирана и модернизирана университетска библиотека.

Какво бихте казали на младежите, на които им предстои избор накъде да тръгнат след като завършат училище?
 

Бих им казал да тръгнат по пътя на знанието, защото то е константно – жаждата за познание ще движи света напред и науката ще намира изход от всяка криза. Инвестицията в образование е техния капитал в бъдещето и голяма крачка към успешна реализация и сбъдване на мечтите им.
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим:--- https://do.my/bluestone

Откажи