УНСС - домакин на наградите за принос в науката „Питагор“

Министерство на образованието и науката връчва наградите „Питагор“

УНСС - домакин на наградите за принос в науката „Питагор“ | StandartNews.com

За първа година Министерство на образованието и науката започна да провежда тържествената церемония по връчване на наградите „Питагор“ в университети. УНСС е първият университет-домакин на най-престижните награди за съществен принос на български учени и научни колективи за развитието на науката. През 2023-та година те бяха присъдени за 15-и път. Събитието се превърна в символ на връзката между образование, наука и култура и съвпадна с честванията на 103- годишнината от основаването на Университета.

„Много хора не осъзнават какъв подвиг е да се прави наука в България и с какви предизвикателства се сблъскват нашите учени. Въпреки това, българската наука продължава да държи световно ниво в редица области на познанието, за което Ви поздравявам“, подчерта министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов.

Ректорът на УНСС акцентира на връзката между науката и подобряването на живота на хората. „Научните изследвания и иновациите допринасят за осъществяването на приоритетите на гражданите, стимулират производителността и конкурентоспособността. Затова в УНСС се стремим да предлагаме практически ориентирано обучение и да развиваме практико-приложна научноизследователска дейност. Предизвикателствата на нашето време ни показаха колко са важни инвестициите в наука и образование.“, посочи проф. д-р Димитър Димитров.

Голямата награда „Питагор“ за цялостен научен принос тази година бе връчена на проф. дхн Тодор Дудев от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ от проф. Сашо Пенов, министър на образованието и науката.

Катя Ивкова, зам.-министър на здравеопазването и възпитаник на УНСС, връчи  наградата за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината на доц. д-р Ангел Джамбов от Медицински университет – Пловдив и на ас. д-р Александър Сираков от Медицински университет–София за млад учен в областта на науките за живота и медицината. Тя сподели, че се вълнува след 15 години отново да е в Аула „Максима“ на УНСС и е горда, че Университетът е домакин на събитието.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи наградата за утвърден учен в областта на социалните и хуманитарните науки на проф. д.с.н. Пепка Бояджиева от Института по философия и социология на БАН и на доц. д-р Джеймс Йоловски от Висше училище по застраховане и финанси – София и докторант на годината на УНСС за млад учен в областта на социалните и хуманитарните науки.

В категорията за утвърден учен в областта на природните и инженерните науки отличието е за член-кор. проф. д.ф.з.н. Стойчо Язаджиев от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

ВИЖ ОЩЕ: Две нови дати за предварителни изпити във формат ДЗИ за прием в УНСС

Двама са  победителите в категорията за млад учен в областта на природните и инженерни науки - д-р Диана Чолакова от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и доц. д-р Йордан Георгиев в Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Водещ на церемонията беше доц. д-р Владимир Божилов, известен астрофизик от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а за доброто настроение се погрижиха хор „Бодра смяна“ и студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.„

Ректорът проф. Димитър Димитров и водещият на церемонията доц. д-р Владимир Божилов, известен астрофизик от Софийски университет „Св. Климент Охридски“

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай