Учители не искат обратно в клас и след Нова година

Кронавирусът не е спрял да се разпространява и реално случаите не са намалели

Учители не искат обратно в клас и след Нова година | StandartNews.com

Членове на Фейсбук групата „Учители за безопасно образование или ДО” се обединиха около мнението, че връщането на учениците в класните стаи след Нова година не е безопасно и крие рискове за тях, децата и техните родители. Това сподели Лилия Стоянова, която в учител и модератор на групата, пише "Монитор".

Тя обясни, че в момента статистиката показва, че около 40% от тестове са положителни, но в  статистиката не влизат направените антигенните тестове и затова има скрита заболеваемостта и следователно коронавирусът не е спрял да се разпространява и реално случаите не са намалели.

„Едно връщане в клас при тези стойности ще доведе до по-голямо разпространение. Връщаме се в рискова среда не само за учителите, но и за децата, за техните родилите. Не е времето да се връщаме присъствено в клас нито за учениците от 1-и до 4-и клас, нито в горен курс. Не е безопасно, няма защитни облекла, няма вентилация в класните стаи. Здравната система се задъхва и ако се върнем в класните стаи, натискът ще стане още по-голям”, сподели Стоянова и посочи, че към момента има 67 педагози, които са загубили живота си.

Според нея предстоящите празници крият още по-голям риск, тъй като заразените на втори ред между Коледа и Нова година ще се появят средата на януари, когато вече ще са контактували с голяма част от присъстващите в класните стаи. Учителката даде за примерно как при отварянето на училищата в началото на учебната година стойностите са започнали да се покачат от 3 до 4 седмици след 15 септември и това са били основно хора, заразени на втори ред.

От Фейсбук групата са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, Министерски съвет, образователната комисия, здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, образователният министър Красимир Вълчев, в което са посочили своите притеснения и са изразили желанието си за среща, за да могат да обсъдят възможностите.

„Имаме желание за среща, но никой не ни е поканил, нито при това писмо, нито при предходните. Диалогът се води сам чрез медиите. Щабът и министърът трябва да имат последната дума. Надявам се щабът и министърът на здравеопазването да мислят същото, както при детските градини и да се забавят с отварянето на училищата”, обясни Стоянова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай