Петък,

Това не се е случвало! Огромна радост за родителите на ученици

От: Стандарт -
9543
Това не се е случвало! Огромна радост за родителите на ученици
A
A
A

Държавата да предоставя безплатни учебници на учениците не само до 7 клас, но и до 12 клас. Това решиха окончателно депутатите, одобрявайки с пълно единодушие на второ четене промени в Закона за училищно и предучилищно образование, предложени от БСП.

Законопроектът влиза в сила от учебната 2024-2025 г. Необходимите средства за мярката към момента възлизат на около 80 млн. лв. за първата учебна година от прилагане на законопроекта, съответно по 8 млн. лв за втората и третата година от ползването на учебниците, посочват в мотивите си вносителите.

Не е ясно обаче откъде ще дойдат парите за нея, тъй не беше приет бюджет за тази година, а беше удължен този за миналата. В момента безплатни са учебниците от 1 до 7 клас, като социалистите отдавна настояват държавата да предоставя учебници и за гимназистите, за да има равен достъп за всички.

След гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари на останалите партии за постигнатото съгласие. "Благодаря за подкрепата. Това е една дългогодишна битка за българските деца. Едва ли често се вижда такова единодушие – 190 гласували, 190 "за". Благодаря ви. Особено след острите реплики и лични обиди, които си разменихте сутринта. Показахме, че можем да направим нещо добро за българските деца", каза тя, пише Actualno.com


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията