Четвъртък,

Студенти научиха тайната на занаятчийското кафе

От: стандарт -
2039
Студенти научиха тайната на занаятчийското кафе
A
A
A

„Днес в УХТ пишем история! Надявам се това да е първата стъпка към нашето дългосрочно партньорство!“ С тези думи ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д-р Пламен Моллов откри срещата с представители на най-старата пекарна за кафе в Италия.

 

Водещите експерти от Академия Бонтади – Лука Факинели и Марко Джордани, изнесоха лекция за кафето. Двамата работят в едноименната пекарна, която е създадена през 1790 г. и е най-старата в Италия. Тя се намира в градчето Роверето, където има и музей на напитката.

Официален гост на събитието беше г-жа Киара Петро –  директор на Италианската агенция за търговия и инвестиции. Откритата лекция се проведе с изключителното съдействие на г-жа Ирина Дилкова – двигател на българо-италианските отношения.

„Това е среща на три поколения – моите колеги преподаватели и служители, студенти от университета и ученици от ПГ по туризъм „Проф. Асен Златаров“, които се надявам скоро да посрещнем на прага на УХТ като наши студенти“ – заяви проф. Моллов.

Г-н Факинели, технолог с 40-годишен опит в областта на печенето на кафе, запозна присъстващите с над 200-годишната история на фирма Бонтади, както и с тайните на италианското еспресо и по-специално с технологията на т.н. „занаятчийско кафе“.

В презентацията си той обясни тънкостите на технологията за печене на кафе, предпочитанията на италианците в зависимост от района в който живеят, а също така подчерта, че за Бонтади качеството на кафето е по-важно от количеството.

„Ние се опитваме да развиваме една традиция“, заяви Марко Джовани, специалист в технологиите за приготвяне на кафе и кафени напитки. Лекторът разказа за начините на приготвяне през вековете и как са се променяли вкусовете на хората през годините.

https://uft-plovdiv.bg/wp-content/uploads/2022/11/IMG_2344-1-768x512.jpg

Присъстващите научиха историята на италианския барман – Джовани Гаджия, който през 1938 г. патентова кафе машина без пара, възвестявайки модерната еспресо епоха.

По-късно инж. Гаджия адаптира професионалната кафе машина за домашно ползване. Това носи световна популярност на марката, благодарение на която всеки може да приготви вкъщи еспресо така, както го прави бариста в кафетерията.

„За да пиете хубаво кафе са много важни не само качествения продукт, а и хората, човекът, който го приготвя“, заяви Лука Факинели.

Лекторите останаха очаровани от топлия прием във висшето училище и от ползотворната дискусия, която се проведе след презентацията.

Ректорът проф. Моллов връчи почетен плакет на УХТ на г-жа Киара Петро, както подаръци и цветя на останалите гости.

https://uft-plovdiv.bg/wp-content/uploads/2022/11/IMG_2324-768x512.jpg

След презентацията всички присъстващи се насладиха на ароматно италианско кафе.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com