Редки професии. Само в един град се учи за бижутер

146 професии предлага професионалното образование у нас

Редки професии. Само в един град се учи за бижутер | StandartNews.com

146 професии предлага професионалното образование у нас тази година. 33 от тях се изучават само в една област. 

Така, например, обучението за камериер е само в област Бургас, за кинолог – в Монтана, за заварчик и обущар – в Пазарджик, за бижутер и стругар – в Пловдив, за фотограф – в столицата. 

В другата крайност – почти повсеместно в цялата страна – са започналите тази година образование за придобиване на професионална квалификация за техници по транспортна техника (1848 ученици в 27 области), готвачи (1398 ученици в 26 области) и икономисти-информатици (1378 ученици в 25 области). 

Изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) показва, че вероятно половината ученици изобщо няма да работят това, за което са учили. 

Професионалното образование обхваща около половината от всички ученици в гимназиален етап и се предлага във всяка една област на страната и около 4/5 от всички общини, сочи още анализът на ИПИ. 

План-приемът в професионалното образование през настоящата учебна година (2023/2024 г.) показва в детайл къде и какви професионалисти се подготвят. За тази цел ИПИ събра данните от всички Регионални управления на образованието (РУО) в страната. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай