Последни указания от МОН за матурите

Карантинираните без РCR

Последни указания от МОН за матурите | StandartNews.com

Последни указания от МОН за матурите. Зрелостниците, които са поставени под карантина като контактни лица, няма да е необходимо да представят отрицателен PCR тест, за да бъдат допуснати да се явят на матурата. Това заяви Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в образователното министерство. Тя увери, че карантинираните зрелостници ще положат изпита при всички мерки, за да не се създаде контакт с ученици, които не са под карантина и не са болни.

„В отговор на запитване на МОН получихме писмо от Министерството на здравеопазването, в което се казва, че контактите зрелостници могат да бъдат допуснати до явяване на изпита в отделна стая, с придвижване с личен транспорт и да бъдат пазени от квестори, които са ваксинирани. Няма изискване за отрицателен тест. Има създадена организация за това се грижи РЗИ, които предварително ще информират Регионалните образователни инспекторати кои са карантининирате ученици и МВР, че тези лица ще нарушат карантината си в датата на изпита, за да могат да го положат“, обясни пред бТВ експертът от образователното министерство.

Контактните зрелостници ще бъдат до петима в стая. Такива помещения ще има във всяко едно училище. Костадинова не очаква проблеми и недостиг на подобни стаи, тъй като към петък положителните зрелостници са били 5, а карантинираните като контактни – 11.

За тези, които не успеят да се явят на държавен зрелостен изпит по една или друга причина, има и втора дата.

„Преди пандемията винаги е имало болни от други заразни заболявания, които не са успели да се явяват. Те могат да се явят в края на август“, каза още Костадинова. Тя се надява това да не попречи за приема им в университет.

„В годините зрелостниците, които са се явявали на ДЗИ през август, са намирали своето място в университет. В чужбина също няма място за притеснения, защото записването обикновено е с диплома и то става есента“, обясни още експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай