Новите ректори залагат на наука и бизнес

На фокус са иновациите

Новите ректори залагат на наука и бизнес | StandartNews.com

Софийски университет "Св. Климент Охридски", Университет за национално и световно стопанство (УНСС), Университет за хранителни технологии - Пловдив (УХТ)  и Медицински университет - София имат нови ректори, които бяха избрани в края на 2023 г. 

Общото в програмите и на четиримата ръководители е връзката между науката и бизнеса.

Без промяна на таксите  за студенти в СУ

 Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев се обяви за нов финансов механизъм. "Философията "Парите следват студента" вече не работи достатъчно добре в сферата на висшето образование. Трябва да бъдат намерени адекватни механизми", каза наскоро той пред БНР. И обясни, че висшето образование трябва да съхрани целия потенциал, създаван през годините. Изследователската работа също изисква сериозен финасов ресурс, заяви още ректорът на СУ.И добави, че преподавателите не мислят единствено за заплатите си, но се чувстват недооценени от държавата. 

Според проф. Вълчев финансирането трябва да бъде фокусирано към по-сериозни вложения за апаратура и софтуерни продукти.Стана ясно още, че в СУ студентските такси няма да бъдат увеличавани. 

УНСС с Център за приложение 

на изкуствения интелект
С концепция под мотото "Устойчивост, разумна промяна, интернационализация" проф. д-р Димитър Димитров беше преизбран за ректор втори мандат на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) от Общото събрание на висшето училище.

"Ще продължим традиционните дейности - наука, изследователски процес, учебна дейност. Голям е потенциалът за връзката с работодателите и там очакваме развитие - отбеляза проф. Димитров. И заяви, че скоро висшето училище ще създаде Център за приложение на изкуствения интелект в образованието и бизнеса.

Проф. Димитров отчете постигнатото през първия му мандат - подобрена е  учебно-материалната база, ремонтирана е библиотеката, има въведена IT инфраструктура, фотоволтаичен парк за няколко милиона и др.

Според проф. Димитров към УНСС има постоянен интерес от работодатели. Студентите имат почти 100% реализация, и то по специалността си. През последните 2-3 години университетът е получил около 1,5 млн. дарения от различни компании.

Проф. Димитров ще насочи усилията си УНСС да е еталон за иновативни, образователни, изследователски и работодателски практики, както и проактивно поведение и присъствие на глобалния пазар на образователни услуги.

Основните приоритети на проф. Димитров през следващия мандат са развитие на научноизследователската дейност, интернационализация на обучението, дигитализация и продължаване на развитието на УНСС като зелен университет.

Анатом довършва мандат в Медицински университет-София

Предсрочно за довършване на мандата на ректор на Медицинския университет - София бе избран проф. Бойчо Ланджов. Той бе единствен кандидат за този пост и е от Катедрата по анатомия. Завършил е същия университет, има специалности по анатомия, хистология и ембриология, както и по ортопедия и травматология. 

Проф. Ланджов ще довърши мандата на академик Лъчезар Трайков, който не може да остане на този пост заради навършване на пределно допустимата от закона възраст.

В УХТ ще има Институт  за храните и виното

Новоизбраният ректор на Университета по хранителни технологии - Пловдив е проф. Галин Иванов. В своята програма той акцентира на повишаване качеството на обучението на студентите и адаптиране на действащите учебни програми към потребностите на пазара на труда.Ще бъдат създадени условия за издигане престижа и самочувствието на членовете на академичния състав, ще има и стимули за младите учени. Проф. Иванов ще се стреми да разшири обхвата на външното финансиране чрез механизма на публично-частните партньорства, както и към развитие на връзките с бизнеса. 

Проф. Иванов изтъкна ролята на Центъра по компетентност "Агрохранителни системи и биоикономика", който предстои да бъде изграден за повишаване качеството на научните изследвания в университета. И подчерта значението на Института за системни иновации в храните и виното към УХТ, който предстои да бъде открит.

Като досегашен зам.-ректор по научна и международна дейност проф. Иванов посочи необходимостта от разширяване на сътрудничеството с престижни международни организации. УХТ трябва да се отваря навън и така да се утвърждава брандът на университета и да го превърне в модерен и европейски.
 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ненчо Ненов
преди 3 месеца

И ние, "старите" ректори залагахме на това, следвайки принципа, че соасяването на давещите се е дело на самите тях!!!

Откажи