Нов ректор на Шуменския университет

Избраха професор Витанова след балотаж

Нов ректор на Шуменския университет | StandartNews.com

Проф. Наталия Витанова бе избрана за ректор на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски. Тя бе избрана след балотаж с проф. Цветеслава Игнатова-Иванова. Проф. Витанова получи 135 гласа от членовете на Общото събрание (ОС) на висшето учебно заведение срещу 97 за проф. Цветеслава Игнатова-Иванова.

На балотажа гласуваха 240 души. 6 са невалидните бюлетини.

На първия тур проф. Цветеслава Игнатова-Иванова плучи 104 гласа, проф. Наталия Витанова 105, а третият кандидат за ректор проф. Драгомир Марчев – 31.

“Уверена съм, защото голяма част от академичната общност застана зад мен. За мен в момента по-голяма награда и подарък няма – да знаеш, че хората са избрали промяната и са предпочели теб, а не някой друг. Благодаря на всички за подкрепата, която срещнах и ми вдъхнаха увереност”, каза пред медиите след обявяване на резултатите проф. Витанова.

Преди тайния вот за избор на ректор бе проведен такъв за председател на Общото събрание на университета. На поста бе избран математикът проф. Николай Янков със 172 гласа. Негов заместник стана проф. Росица Ангелова, за която гласуваха 187 от членовете на ОС.

На днешното ОС, което започна в 10,00 часа сутринта, ще бъде избран и Академичен съвет. Той се състои от ректора и представители на факултети, студенти и администрация.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай