Най-после радост за студентите. Вдигат стипендиите

Увеличените пари ще се получат през ноември

Най-после радост за студентите. Вдигат стипендиите | StandartNews.com

Студентите в държавните висши училища ще могат да получат увеличените си стипендии след като просветното министерство най-накрая предложи промени в постановлението, което определя размера им, пише Сега.

Общественото му обсъждане е до 26 октомври, което предполага изплащане на сумите в началото на ноември.

Премиерът акад. Николай Денков вече обяви, че студентските стипендии ще бъдат увеличени от 1 октомври, като за целта са отделени 6 млн. лв. Увеличените пари ще са със задна дата от 1 юли.

Минималната стипендия се повишава от 85 на 120 лв., или с 41%.

Максималната пък ще бъде 200 лв. вместо досегашните 180 лв., или 11% повече.

Мотивите за увеличението са повишените разходи за издръжка на живот заради инфлацията.

За последните 3 г. броят на българските студенти, получаващи стипендии, е бил средно около 27 хиляди на семестър. Средният размер на месечните стипендии (за всички видове стипендии, чийто размер не е предварително фиксиран) е нараснал от 109 лв. през зимния семестър на учебната 2020/21 г. до 128 лв. през летния семестър на 2022/23 г..

Предвижда се и увеличение на максималния размер на помощите и наградите, които ректорите могат да отпускат на студенти за техни успехи в учебната, научноизследователската и други дейности - от 300 на 400 лв. От 100 на 140 лв. пък се повишава допълнителната стипендия, която се дава на студенти с отличен успех на матурите.

Последното увеличение на минималния и максималния размер на стипендиите влезе в сила от летния семестър на 2020/21 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай