Министър с важни новини за най-голямата програма от ЕС

Близо 18 000 участници от България са се включили в програмата

Министър с важни новини за най-голямата програма от ЕС | StandartNews.com

Източник: Министерство на образованието и науката

Близо 18 000 участници от България са се включили в проекти за учебна мобилност по Програма Еразъм+ и са имали възможност да придобият знания, умения и опит в университети, училища или центрове за обучение зад граница. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на годишната конференция за 2023 г. на тема "Активното гражданство в Европа", организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) - Национална агенция по програмите "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност". В събитието участие взе министър-председателят акад. Николай Денков, съобщи Министерство на образованието и науката.

Образователният министър цитира и данни, които показват, че над 6 хиляди от участвалите в проекти са студенти и преподаватели от висши училища. 1600 са участниците в обмен от училищното образование. Други 3500 са се включили в проекти за професионално образование, в които се включват както ученици и преподаватели от професионални гимназии, така и от други институции като центрове за квалификация и професионално обучение, стана ясно от неговото изказване.

„Това е един от най-важните инструменти за промяна на Европа, който насърчава младите да трупат нови знания и да ги прилагат в практиката“, посочи проф. Цоков. По думите му тези политики насърчават трансфера на иновации и нововъведения от други системи, но и показват силните страни на нашата образователна система. „Еразъм е витрината, в която показваме положителното и се учим, в добрия смисъл на думата, от другите“, допълни той.

В рамките на събитието със знак за качество бяха отличени най-добрите приключили през 2023 година проекти по Програмите "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност". Откроени бяха успешни преподавателски практики, младежки инициативи и проекти за доброволци, както и работата на партньорите в мащабни проекти за европейско сътрудничество в сферата на образованието.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай