Вторник,

Коронавирусът преобърнал живота и образованието

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
266
Коронавирусът преобърнал живота и образованието
A
A
A

Новият коронавирус преобърна живота ни и за първи път учебната година ще приключи дистанционно с уроци от вкъщи. Учениците ще се върнат в училище само за изпитите след 7-и и 12-и клас. Това стана ясно в последните дни след дискусии между министерството на образованието, родители и неправителствени организации.

„В четвъртък имахме среща по покана на министъра на образованието, на която присъстваха 26 души. На нея се стигна до единомислие изпитите след 7-и 12-и клас да не бъдат проведени дистанционно“, съобщи пред бТВ Диян Стаматов, директор на 119-о училище в София.

„Спазването на всички изисквания ще бъдат факт – дезинфектанти, дистанция между учениците и учителите. Всичко това ще се приложи, за да няма никакви притеснения“, допълни той.

По думите му в повече от 70% от българските училища учебният процес върви добре. „Това е факт заради изключително големия ентусиазъм, който влагат учителите. От много силното вдъхновение, което получават от директорите на училищата“, каза Диян Стаматов.

„Никой от нас не очакваше, че тази ситуация ще продължи толкова дълго време. Дистанционното обучение не е предвидено за продължително обучение. Въпреки това, след като повече от 60% се справят добре, означава, че и останалите биха могли да се справят. Апелът ми към всички тях е да не чакат послания и заповеди, а просто да действат“, призова Стаматов.

„Дистанционното обучение е много по-безопасно за всички – за родители, за деца и учители. В момента няма притеснения, които да са свързани със здравето, което е най-важното“, каза още той.

„МОН даде много свобода на училищата по отношение на това коя платформа да използват за дистанционното обучение. Има обаче над 30 000 деца, които са без устройства“, каза от своя страна Антонина Кенова от Гражданската инициатива за качествено и иновативно образование.

„В много голяма степен имаше страх от неизвестното и новите платформи. Още много може да се направи по темата. Оказа се, че сред родителите има много, които не се справят с тях“, коментира тя.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com