Голяма новина за ИИ в училищата

МОН готово с насоките

Голяма новина за ИИ в училищата | StandartNews.com

Голяма новина за изкуствения интелект в училищата. МОН пусна насоки за използването на изкуствения интелект в училище. Документът няма задължителен или обвързващ характер, уточниха от ведомството.

Работна група в МОН писа насоките повече от месец, които сега трябва да влязат в употреба на учителите и най-вече на директорите, се разбира от публикувания документ, тъй като голяма част от решенията за прилагането на ИИ ще зависят от директорите.

В насоките са представени примерни начини, по които ИИ може да се използва в образованието. Освен създаване на уроци, проекти и писане на есета, например, е обяснено и че ИИ може да се използва, за да идентифицира ученици, застрашени от отпадане, което анализира оценки и отсъствия.

Способността на ИИ да генерира примери в неограничено количество и контекст допринася към повишаване качеството на възприемане на материала в клас, пише още в насоките. И още - “в бъдеще генеративният ИИ може да поеме по-значими роли в създаването на (индивидуализирано) интерактивно и динамично образователно съдържание, което потенциално може да революционизира проектирането на учебните програми”.

В документа е отбелязано също, че въпреки мащабните казуси, които ИИ е способен да решава, той не е заместител на умения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай