Директори бесни на Вълчев.Прехвърля им отговорност

Ще носят ли децата маски и в час?

Директори бесни на Вълчев.Прехвърля им отговорност | StandartNews.com

Директори на училища са бесни на просветния министър Красимир Вълчев. Те твърдят, че заповедта, с която не МОН, а ръководствата на училищата решават дали да минат към дистанционно обучение, им прехвърля отговорността. МОН пръхвърля собствените си задължения, с които те не са в състояние да се справят, твърдят школски директори. Министърът обаче и днес обяви, че целта е да има максимум присъствено обучение затова ще се действа локално.

ВИЖ ОЩЕ: Въпреки страха: Училищата остават отворени

Според новата заповед предложения за дистанционно обучение ще могат да правят директорите на училища в червената или оранжевата зона. Тези училища трябва да имат увеличаващ се брой отсъстващи деца, нарастващ брой положителни проби или много случаи с грипоподобни симптоми. „Ако 15% от учениците или учителите в едно училище отсъстват поради симптоми като тези на COVID-19, училището се затваря. Респективно – 20% от паралелката", каза в интервю за Нова тв Красимир Вълчев.

Решението за дистанционно обучение ще се взима от Педагогическия съвет, ще се съгласува с Обществения съвет и родителите. Препоръката е това обучение да става първо в гимназиален етап, след това в прогимназиален и в краен случай в начален. Продължителността му ще зависи от Регионалните здравни инспекции. Заповедта обаче предизвика гневни реакции.

Училищни директори са категорични, че не са подготвени те да вземат решенията. Венелина Николова, директор на 125-о СУ заяви пред БНТ: „Лошото е, че в тази заповед решенията трябва да се вземат от директора на базата на заболеваемостта в училището и на базата на това колко хора имат грипоподобни симптоми или на COVID-19. В училище директорът не е медицинско лице. Тук отново в ръцете на директора се поставят решения, които за съжаление не са от моите компетенции”.

В момента в училището няма позитивни ученици, има 15 карантинирани деца, контактни на родителите си. Това много или малко е за преминаване в електронна среда, пита Венелина Николова. И заявява: „Наистина смятам, че тези решения трябва да ги взимат компетентни органи”.

Пред бТВ директорът на елитното 119 СУ Диян Стаматов заяви, че от следващата седмица учениците от 8-и до 12-и ще минат в дистанционно обучение. Съгласувателните процедури вече на направени. В нашето училище учат над 1000 деца, дистанция трудно може да има, каза Стаматов. Той смята, че е разумно децата да са с маски и в клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай