Въпреки страха: Училищата остават отворени

Ако 15% от учениците или учителите в едно училище отсъстват поради симптоми като тези на COVID-19, училището се затваря

Въпреки страха: Училищата остават отворени | StandartNews.com

Въпреки страховете и огромния брой заразени с коронавирус у нас – 2243 души за последното денонощие, училищата остават отворени за присъствено обучение на децата. Това стана ясно от интервю за просветния министър Красимир Вълчев за Нова тв.

ВИЖ ОЩЕ: ВМА откри нов симптом. Предсказва тежък К-19

„Най-лесно е да затворим училищата. Правим го централно – жертваме качеството на образование, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Избрахме обаче варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено обучение, защото вярваме, че то е най-доброто”, заяви  той в студиото на „Здравей, България”.

ВИЖ ОЩЕ: Директори бесни на Вълчев. Прехвърля им отговорността

Към момента заразени с COVID-19 са 469 ученици и 453 учители . "Прави впечатление, че учителите са много повече и се заразяват много по-често и стигат до симптоми и боледуване", каза още Вълчев.  И допълни: "Системата на образованието не е изолирана от това което се случва в страната".

„Дори да се стигне до частичен учебен план, нашата цел е да има максимално присъствено обучение”, категоричен бе министърът. По думите му към момента няма лесни решения, но има прагови стойности, които са подадени от министъра на здравеопазването. „Ако 15% от учениците или учителите в едно училище отсъстват поради симптоми като тези на COVID-19, училището се затваря. Респективно – 20% от паралелката", припомни министърът.

Вълчев разкри, че преди седмица е контактувал със заразен с Ковид-19. "Периодично си правя тестове, засега съм отрицателен", поясни той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай