"Амазон" смая българите. Дари 1 млн. долара на наш институт

Средствата се предоставят заради показаните високи резултати

"Амазон" смая българите. Дари 1 млн. долара на наш институт | StandartNews.com

"Амазон" - Amazon Web Services, дарява 1 милион щатски долара на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Средствата се предоставят заради показаните високи резултати и потенциал за растеж, като се предвижда да бъдат използвани за изследвания в областта на формалните методи. С тях ще бъде осигурена и подкрепа за заплати на изследователи, както и стипендии за докторанти и студенти в института. Заедно с това започва и стратегическото партньорство между изследователите и инженерите на INSAIT и Amazon Web Services.

"INSAIT е първият изследователски институт на световно ниво в Източна Европа, структуриран по образец на водещите изследователски институции в света. За кратък период INSAIT успя да привлече изключителни международни изследователи по компютърно зрение и машинно обучение, както и силни докторанти от цял свят", се посочва в официалното съобщение на Amazon Web Services за дарението.

Подкрепата от AWS ще помогне на INSAIT да привлече топ изследователи в сферата на изкуствения интелект и формалните методи.

"Радваме се да подкрепим INSAIT с дарение от 1 милион щатски долара и да помогнем с привличането на професори в тази област. Институтът е вдъхновяваща инициатива и ние очакваме да установим по-тесни изследователски връзки и механизми за сътрудничество със студенти и преподаватели от него", посочва вицепрезидентът на Amazon Web Services и един от най-известните инженери в света Байрън Кук.

"Това е важна стъпка за нас, защото формалните методи са основополагаща сфера в информатиката и с нарастващо практическо значение в широк спектър от области, включително информационна сигурност, надежден изкуствен интелект, роботика и много други. Финансовата помощ ще ни позволи да разширим областта на изследванията си в тази сфера", казва проф. Мартин Вечев, създател на INSAIT.

INSAIT - Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София, България, е първият в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-добрите технологични университети в света. Водещи учени от топ американски, европейски и израелски университети, и изследователски лаборатории ръководят и съветват института. Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: провеждане на изследвания на световно ниво, привличане на международни учени с изключителни постижения и обучение на слeдващото поколение студенти и технологични лидери.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Лъчезар
преди 4 месеца

Браво на института. Радвам се, че има такива напредничави и интелигентни хора в България. Продължавайте да се развивате и да бъдете вдъхновение и за другите.

Откажи