20 000 в УНСС ще учат онлайн

СУ качи спешно всички лекции на платформа

20 000 в УНСС ще учат онлайн | StandartNews.com

СУ качи спешно всички лекции на платформа

 

Университетите у нас минаха на виртуално обучение от понеделник. Всеки от тях решава по различен начин как да се приспособи към ситуацията - дали с единна платформа или съобразно подготовката на преподавателите. Досега много от тях имаха частични форми на електронно обучение, но сега по спешност всичко минава в "облака".

20 000 студенти в УНСС вече учат онлайн. След двудневна денонощна работа на своя ИТ екип, висшето училище премина към онлайн обучение за всичките си близо 20 хиляди студенти. Това стана часове след като на 13 март беше въведено извънредно положение в страната и бяха преустановени присъствените занятия.

От понеделник със заповед на ректора проф. Димитър Димитров младите хора имат неприсъствено облачно обучение, базирано на продукта Microsoft Teams.

Университетът „мигрира“ от физическата си сграда на бул. „Осми декември“ в Студентски град към своя нов виртуален дом в рамките на домейна unwe.bg. Това стана благодарение на наличната Office 365 инфраструктура, към която са интегрирани електронните профили на преподавателите, студентите и служителите на УНСС. За всяка отделна дисциплина за различните специалности има създадени отделни виртуални „аудитории“ в MS Teams, в които студентите и преподавателите се срещат посредством електронните си профили. Приложението може да се използва с лекота както на десктоп, така и на мобилни устройства.

Университетът избира MS Teams с оглед на интегралното решение на проблема изцяло въз основа на наличната електронна инфраструктура. Редом с това, възможностите на това приложение за преподавателска и студентска работа са изключително широки – до степен на пълноценно „дигитално“ преживяване за работа в аудитория. Могат да се споделят работни плотове и пространства, файлове, съвместна работа върху тях, да се поема контрол над студентски компютър, дори изнасяне и обсъждане на презентация от студент пред цялата група. Всичко това е интегрирано с електронните пощи и календари на студентите в УНСС.

Софийският университет има платформа "Мудъл", в която досега бяха качени около половината от материалите. По спешност в почивните дни са качени и всички останали, а на преподавателите, които не са работили с нея, са разпратени инструкции и ще се провеждат уебинари за подготовката им. "Платформата е много удобна, защото предполага не само качване на лекции и материали, а и чат, както и виртуална класна стая, тоест има всичко необходимо за пълноценен учебен процес", каза пред "Стандарт" ректорът на университета проф. Анастас Герджиков. Той допълни, че се отлагат изпити на задочници и защити на дисертации, като някои от тях могат да се проведат дистанционно по дисциплините, по които това е необходимо. "Що се отнася до кандидат-студентските предварителни изпити, засега сме ги отложили, но ако ситуацията с коронавируса продължи, вероятно ще минем само с кандидатстудентската кампания през юни", заяви той. Преподаватели от СУ споделяха в социалните мрежи, че присъствието на студентите им във виртуалните класни стаи било по-голямо, отколкото на лекции.

Техническият университет също минава на онлайн обучение, но там преподавателите са свободни да ползват различни платформи, в зависимост от това на коя са общували най-често със студентите си досега. И при тях най-употребяваната е "Мудъл".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай