Закопчаха баща и син тлъсти лихвари в разградско

Разследващите полицаи намерили и иззели 22 автомобила, паркирани пред къщата им

Закопчаха баща и син тлъсти лихвари в разградско | StandartNews.com

В разградското село Китанчево баща и син са задържани за 24 часа за извършвана от тях лихварска дейност, съобщават от Варненската апелативна прокуратура. Предстои утре Окръжната прокуратура в Разград да повдигне две обвинения на бащата – 46-годишния Станимир – за лихварство и за пране на пари. Синът му – 30-годишният Танер, ще бъде обвинен като помагач в дейността на бащата.

Разследването срещу двамата е започнало през януари и в хода му са използвани специални разузнавателни средства. Криминалистите са установили, че бащата разполагал със солидни средства, а негови съселяни често вземали пари на заем от него срещу лихва и залог. За да им "отпусне“ кредит, бащата изисквал от потърпевшите като "обезпечение“ автомобили. Той задържал големия и малкия талон на длъжника на съхранение при него.

Днес пред дома му в село Китанчево разследващите полицаи от МВР-Разград са намерили и иззели 22 автомобила, паркирани пред къщата. От тях 11 са леки, а три – товарни. Отделно от това двамата мъже са използвали други осем коли. Сред спрените пред къщата на лихварите автомобили са намерени и коли с кюстендилска и пловдивска регистрации, както и внесени от чужбина превозни средства, уточняват още от прокуратурата.

След претърсването в дома им разследващите и служители на ОД на МВР в Разград са открили и иззели още 500 грама златни бижута, лаптоп, левове и евро в брой на стойност около 20 хиляди лева, както и газов пистолет и няколко нотариални акта. Установено е, че на името на бащата се водят по три къщи и около 8 декара земеделски земи. Съпругата му притежавала апартамент. Той получавал субсидия за отглеждане на животни и така обяснявал луксозния си начин на живот.

До момента различни съселяни на задържаните баща и син са потвърдили, че двамата развиват нерегламентирана лихварска дейност. Ако бъдат признати за виновни по този текст от Наказателния кодекс, могат да получат от 5 до 10 години затвор и да им бъде конфискувано половината имущество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай