Вандализъм в София! Пострада символна сграда

Сградата на Богословския факултет, която носи културна стойност, беше в ремонт в продължение на години

Вандализъм в София! Пострада символна сграда | StandartNews.com

Източник: бТВ

На новоремонтираната фасада на сградата на Богословския факултет в София се появиха загрозяващи надписи с графити, става ясно от репортаж на бТВ.

Въпреки че се намира на оживения площад "Св. Неделя" в София, на метри от Съдебната палата, фасадата на Богословския факултет не беше пощадена от авторите на графити.

Сградата на факултета, която носи културна стойност, беше в ремонт в продължение на години.

Деканът на Богословския факултет доц. Иво Найденов разбрал за графитите преди седмица.

„Заболя ме, защото около преди месец сградата бе приета в този вид след реставрацията и само в тази част имаме скеле, поради факта, че имаме да довършваме някои неща. Някой се е възползвал от това, качил се е и е оставил своето творение на стената“, обясни доц. Иво Найденов.

„Дали е творчество, или не - не знам. Но определено не пасва на тази сграда, която е паметник на нашата Екзархия. Смущава ме факта, че на бул. „Витоша“, имаме засилена охрана, а никой не е забелязал. Камери има, но от тази страна не функционират заради ремонтните дейности“, каза още доцентът.

По думите на Иво Пенев от столичния инспекторат, графитът на фасадата на факултета не е творчество, а вандализъм.

„Този вандализъм ще бъде заличен от фирмата, която е ангажирана с реконструкция на сградата. По-лошото е как ще опазим оттук насетне фасадата. Творецът е млад човек, около 20-годишна възраст, който се стреми да блесне в средите на графитърите. Създаваме регистър на хората, които правят така наречените „бомби“, като до момента имаме списък с 15 подобни графити-хулигани, с прякорите им, зад които се крият конкретни лица“, обясни още Пенев и призова всеки, който стане свидетел на подобни прояви да сигнализира, за да могат да се наложат санкции, както подобава.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай