В Галиче: Полицай ще варди ромите в клас

Кметът шериф Чоков смята, че го вкарват в предизборен сериал

В Галиче: Полицай ще варди ромите в клас | StandartNews.com

Зам. главният прокурор наблюдава делото на Милен с избитите зъби

Враца. Ромите във врачанското село Галиче пропищяха от сина на кмета Ценко Чоков. Според обитатели на махалата 17-годишният Мартин малтретира, заплашва и се гаври с децата им. Което било причината мургавите хлапета да не стъпват в местното школо. На това отгоре синът на управника демонстрира безнаказаност и фучи наляво-надясно с луксозен джип, въпреки че е непълнолетен и няма книжка. Кметът, който е известен с нестандартните си методи на управление още от зората на демокрацията, пък подозира, че в селото се върти предизборен сериал. Ромите контрираха, че са подложени на тормоз от 12 г. и повече няма да дадат гласа си за Чоков, който кара четвърти мандат.

След поредното оплакване от закани за отмъщение вчера Ценко Чоков отиде в махалата, където се събраха около двайсетина цигани. Пред него и пред шефа на областната дирекция на МВР комисар Иван Кирилов те отново изреваха от Мартин. "Този човек никога повече няма да бъде кмет", скочи дядото на 20-годишния Милен. От момчето има жалба в полицията, че Мартин и синът на Веско Лонгара са му разбили главата с боксове и са му избили три зъба. А дядото поиска кметът да плати зъбите на внука му, защото е сираче. И предупреди, че в селото "ще има война, човек ще умре".

"Не мога да кажа дали моят син е избил зъбите на това момче. Притеснявам се, нека кажат кой от тях ми се е оплакал", заяви от своя страна кметът Чоков. "Как да подадем сигнал, като на другия ден те заплашват с бой и палене", контрираха в махалата. Кметът пък се оплака, че онзи ден намерил бележка на стъклото на буса си, в която имало заплаха за него и за сина му. "Моите приятели си прокарват тяхна политика за изборите - смятат, че аз съм пречка", коментира Чоков в предаването "Тази сутрин" на bTV . "Какво общо имат изборите с тези случки? Аз на предишните избори съм бил в затвора, а досега все на него сме помагали", контрира един от лидерите в махалата. Родители от квартала пък разкриха, че са взели единодушно решение и не пускат децата си на училище. "Всеки ден децата се прибират тормозени", оплака се един баща. 11-годишната Симона обаче призна, че никога не е имала проблеми с Мартин и не виждала той да бие някого, но въпреки това я е страх да ходи на училище. Друга жена се оплака, че племенникът й, който е диабетик, е натискан от Мартин на вратата на класната стая и е принуждаван от него да прави лицеви опори. Впрочем явно лицевите опори са любим метод за унижение и респект, който прилага кметският син. Младежи от съседното село Алтимир също са заставяни да правят тези упражнения на бензиностанцията.

Според кмета Ценко Чоков обаче ромите просто си търсят оправдание децата им да не ходят на училище. И проверка на просветния инспекторат, правена преди време, го доказва. Тогава се установява, че ромски деца не стъпват в клас, но не им се пишат отсъствия, за да не паднат паралелки. В Регионалния инспекторат по образованието във Враца е постъпил сигнал срещу Мартин Чоков, който се обърнал с обидни думи към седмокласник, съобщи шефката му Галина Евденова. По него вече е започнала проверка, която включва и анонимна анкета. Според Евденова обаче по-важното е родителите да разберат, че децата им трябва да ходят на училище. До края на учебната година в местното школо "Христо Ботев" ще има униформен полицай. На него трябва да се оплакват учениците и преподавателите им, заяви шефът на областната дирекция на МВР комисар Иван Кирилов. В Галиче пък вече ще има денонощен патрул. Комисарят е разговарял с Чоков, който го уверил, че ще направи всичко възможно, за да се избегнат конфликтите. Новината е, че Мартин е засечен да кара джипа от униформени и е санкциониран.

По досъдебното производство за побоя на Милен с избитите зъби се работи интензивно, съобщи комисар Кирилов. То е под наблюдението на зам. главния прокурор Борислав Сарафов, уточни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай