Узунов ощетил хазната с обществена поръчка в МВР

Близо 17 млн. лв. е стойността на обществената поръчка

Узунов ощетил хазната с обществена поръчка в МВР | StandartNews.com

Безобразно продължават да се харчат държавни пари заради обществена поръчка и избран изпълнител по времето на служебното правителство на президента Румен Радев и неговия сегашен съветник Пламен Узунов, съобщава ПИК.

През ноември 2016 година Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ към Министерство на вътрешните работи обявява обществена поръчка с предмет "Организиране на мероприятия за подготовка и обучение на населението за реакция при наводнения и последващи кризи” в рамките на проект "Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения” финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020 г.” с бюджет от 16 777 680,67 лева без ДДС, като офертите трябва да бъдат подадени до 20 януари 2017 г., пише ПИК.

В изискванията на търга са заложени незаконосъобразни изисквания, като това членовете на екипа да бъдат магистри, изискване заради което отдавна се налагат финансови корекции. Само 2 месеца по-късно през март е избрана фирма "ДИКОН ГРУП“ ЕООД в консорциум с БЧК с цена от 16 732 983 лева и 20 079 579.60 лева със ДДС, почти колкото прогнозната. По това време служебен министър на МВР е Пламен Узунов, който е назначен от президента Румен Радев.

От протоколите на комисията не става ясно защо ДИКОН-БЧК е получил близо 100 точки и как за толкова кратък срок 11 души са прочели 6 оферти по 500 страници.

Предвид методиката за оценка би следвало да има кратко описание и мотиви за присъждане на точките, което е направено бланкетно. Договорът е изменян 3 пъти, като не са много ясни мотивите, заявяват служители от МВР.

Променени са условията за освобождаване на гаранцията, което поставя в неравнопоставеност останалите участници, които са участвали в процедурата, променени са и срокове. В събота депутат от ГЕРБ съобщи, че ОЛАФ разследва Пламен Узунов за друга обществена поръчка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай