Събота,

Търговията с органи процъфтява в цял свят

От: Рачо Рачев -
206
Търговията с органи процъфтява в цял свят
A
A
A

Българи са арестувани при акция на турската полиция, която разследва трафик на органи с българско участие. Петимата наши сънародници са свързвали нуждаещите се от орган с дарителите, а за трансплантациите са използвани болници в Турция.

По данни на СЗО годишно в световен мащаб между 850 милиона и над 1 милиард са сумите, които са свързани с търговия на органи. Това каза в интервю за бТВ Ася Паскалева от Българския център по биоетика.

„Този проблем е от много години – откакто се развиват трансплантациите и откакто нуждите на хората са толкова големи заради различни хронични заболявания. Никоя страна не е застрахована“, коментира Паскалева.

„От жив донор органът, който най-вероятно е изтъргуван, е бъбрекът, защото при него има най-малък риск. Има и много желаещи“, поясни тя.

Ася Паскалева обясни, че цените на един бъбрек „на черно“ варират и зависят къде става „сделката“. Цената е една за този, който продава органа, и друга за този, който го получава.

„Хората, които продават орган, обикновено са в доста окаяно състояние и са готови на много големи жертви. Орган може да струва от 1000 евро до 15 000 евро. Няма гаранция, че човекът получава сумата, която му е обещана и няма начин той да си я потърси впоследствие“, обясни Ася Паскалева, допълвайки, че има много случаи на излъгани хора.

„Цената, на която човек получава органа, е в пъти по-висока. Говори се за цени между 45 000 и 60 000 евро за процедурата, което е огромна разлика. Освен това цената е многократно по-висока от реалната цена на такава операция в рамките на здравната система“, каза още Ася Паскалева.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com