Съдът у нас пази пияните и дрогираните

Това заявяват от Европейския център за транспортни политики

Съдът у нас пази пияните и дрогираните | StandartNews.com

Съдебната система в България е благосклонна към пияните и дрогираните зад волана. Това заявяват от Европейския център за транспортни политики в своя позиция.

Те посочват, че още през април са сигнализирали главния прокурор и Министерството на правосъдието за сериозни дефицити при разследването на пътно-транспортни произшествия.

Сред тях е и липсата на възможност всяка от страните да бъде представена максимално обективно в правораздавателния процес поради невъзможността за възлагане на експертизи на лица, които не са вписани в регистрите на съда.

Те изтъкват, че един от най-съществените правни казуси, които пряко засягат пътната безопасност, е процедурата за установяване на наличието на алкохол и наркотици и това дали даден водач е карал под тяхно влияние.

Според центъра има значителни несъвършенства на процесите по установяването на употребата на забранените вещества и това позволява на системни нарушители да продължават да шофират, което може да завърши фатално. Като пример те напомнят за катастрофата, при която загина телевизионният водещ Милен Цветков.

От Центъра напомнят и за случая с Явор Бахаров, който е карал под въздействието на наркотични вещества. Той беше осъден на една година ефективно излежаване на присъдата. Сега обаче адвокатите на актьора се опитват да убедят ВАС да отмени някои текстове от наредбата за установяване на употребата на алкохол и наркотици, която се използва от МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай