Петък,

С помощ от наши прокурори: Спряха 3 тона кокаин

От: СТАНДАРТ -
194
С помощ от наши прокурори: Спряха 3 тона кокаин
A
A
A

  • Разбиха мощен международен наркокартел
  • 17 обвиняеми от различни националности вече са предадени на съд

Мощен наркокартел, действал на територията на Испания, Бразилия, Сърбия, България и САЩ, бе разпит с помощта и на български прокурори. В резултат на международното разследване е пресечен трафик на 3 тона кокаин от Бразилия към Румъния. 17 обвиняеми лица от различни националности вече са предадени на съд.

Румънската Дирекция за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT) поздрави Евроджъст за приноса му при разкриването на международната престъпна група, съобщиха от прокуратурата.

От българска страна в реализирането на операцията, под ръководството на ВКП, участие са взели Апелативна прокуратура-Варна, Окръжна прокуратура-Варна и Окръжна прокуратура-Добрич.
 
Благодарение на съвместните усилия на правоохранителните органи на Румъния, България, Сърбия, Испания, Украйна и Бразилия, координирани от съответните национални бюра и прокурори за връзка в Евроджъст, е разкрита организирана престъпна група, действаща на територията на Испания, Бразилия, Сърбия, България и САЩ за трафик на кокаин в размер на 3 тона от Бразилия към Румъния.

"Бихме искали да отправим нашата благодарност към Евроджъст и специално да подчертаем подкрепата и високото ниво на компетентност на Националните бюра на Румъния, България и Испания, както и на прокурорите за връзка в Украйна, Сърбия и Бразилия“, се казва още в благодарственото писмо на DIICOT.
 
Споразумението за сътрудничество между DIICOT и ПРБ предвижда директни контакти между двете прокуратури при разследвания с предмет организирана престъпност (включително контрабанда, трафик на хора, трафик на наркотици), тероризъм и други тежки престъпления, извършени на територията на двете страни.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com