Разкриха кой стои зад нарколабораторията за амфети край Омуртаг

Тя е без прецедент досега у нас

Разкриха кой стои зад нарколабораторията за амфети край Омуртаг | StandartNews.com

С разкриването на голяма нарколаборатория в омуртагското село Врани кон е пресечено бъдещо производство и разпространение у нас и в чужбина на амфетамин. Нарколабораторията е без аналог в страната досега. При проникването в помещението при неотложната съвместна акция в събота течеше процес на синтез, съобщиха днес на брифинг окръжният прокурор на Търговище Диляна Стоянова, предаде БТА.

В брифинга участваха ст. комисар Димитър Кангалджиев - заместник-директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Недялко Петров от ДАНС.

Окръжна прокуратура - Търговище ръководи разследване във връзка с разкрита добре оборудвана лаборатория за производство на наркотични вещества в селото.

Трима поданици на Кралство Нидерландия са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с производство на високорискови наркотични вещества. Те са задържани за срок до 72 часа с постановление на прокурор. Предстои да бъдат внесени искания за определяне на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо от тях в следващите дни, посочи Стоянова.

Оповестено бе, че операцията е реализирана под ръководството на Окръжната прокуратура от служители на Държавна агенция "Национална сигурност" и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" при МВР в събота.

В село Врани кон, в отдалечена от населеното място в стара стопанска постройка е разкрита добре оборудвана лаборатория за производство на наркотични вещества. Вътре имало изградена инсталация за целите на производствения процес, както и битови помещения, пригодени за живеене.

Двама от обвиняемите са задържани на място в процес на работа по синтезиране на забранени субстанции. Третият е задържан в бургаско село. Събраните до момента данни категорично свидетелстват за неговото участие в групата. В помещенията са намерени бидони с прекурсори. Общото количество иззети вещества е над 500 килограма. Предстои да бъдат назначени експертиза за установяване на вида и количеството на прекурсорите.

Окръжният прокурор съобщи, че са извършени последващи претърсвания на адреси в Омуртаг. Работата по доказване и документиране на престъпната дейност на организираната група продължава под ръководството и надзора на прокурор от Окръжна прокуратура - Търговище. Назначени са множество експертизи.

Пред медиите Heдялĸo Πeтpoв cъoбщи, чe пpeди гoдинa e пocтъпилa инфopмaция, чe лицa oт Hидepлaндия имaт нaмepeниe дa изгpaдят мoдepнa нapĸoлaбopaтopия в Бългapия. Наблюденията са продължили дълго време, следени са процеси по закупуване на инсталации.

Съвместната акцията на Прокуратурата, МВР и ДАНС се осъществява скоро, след като изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подписаха споразумение за съвместна работа по линия на производството и разпространението на наркотици, бе припомнено на брифинга.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай