Повдигнаха обвинения на 4 задържани от "Христо Ботев"

Обвинените са в родствена връзка

Повдигнаха обвинения на 4 задържани от "Христо Ботев" | StandartNews.com

Днес, 3 септември 2019 г., Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четири лица от столичния квартал „Христо Ботев“ за участие в организирана престъпна група за лихварство, изнудване и разпространение на наркотици на територията на София, съобщиха от прокуратурата.

Те бяха задържани на 2 септември 2019 г. при мащабни съвместни действия на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Според събраните доказателства групата е действала от началото на 2016 г.

Предоставяла е парични заеми срещу високи лихви, като в случай на ненавременно погасяване на задължението, лихвите са били умножавани. Онези длъжници, за които връщането на заема е ставало непосилно, са били заплашвани (в т.ч. техните семейства) и физически малтретирани. Установени са длъжници, на които участници в групата са нанесли средни и леки телесни повреди.

Един от тях е бил бит с метална палка и удрян с бетонен бордюр. Събрани са доказателства, че участниците в групата за разпространявали наркотици в различни райони на столицата. На 4 септември 2019 г. Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд определяне на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за двама от участниците в групата.

Те са в родствена връзка (братя), като по-възрастният от тях е ръководел пресъпната структура. На друг участник в групата е определена мярка за неотклонение „Подписка“, а четвъртият (който е син на ръководителя на групата) за момента е без мярка за неотклонение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай