Погром в Черноочене! Мъст за власт!

Счупени са стъклата на кметствата в три села в общината

Погром в Черноочене! Мъст за власт! | StandartNews.com

Кърджалийското село Черноочене осъмна тази сутрин с разхвърляни в центъра над сто автомобилни гуми, подпалени контейнери за боклук и нарязани гуми на четири училищни автобуса. Счупени са стъклата на кметствата в три села в общината. Заради липсата на превоз нямаше занятия в четири учебни заведения.

Централната улица на общинския център Черноочене беше блокирана от разхвърлените гуми. Най-много са струпани пред избирателната комисия. Местните хора смятат, че е бил направен опит сградата да бъде запалена заедно с изборните книжа. Потрошени били стъклата на много кметства в общината.

Спечелилият кметски мандат в Черноочене Айдън Осман определи случилото се като политически акт като отмъщение от загубата на изборите и обвини за това ГЕРБ. "Тотален погром е това и организацията е много сериозна. Ние ги знаем. Буквално можем да кажем, че това са децата на кандидатите, които не успяха", каза той

"Направен е опит да се подпали сградата на Общинската избирателна комисия. Палени са гуми, трошени са стъкла. Унищожено и имущество на БТК и EVN. Три селски кметства са станали жертва на погрома - Дядовско, Минзухар, Житница", разказа той.

Айдън Осман, който спечели нов мандат като кмет на общината, настоява да бъдат проверени хора от екипа на Ниязи Бекир, който беше кандидат за кмет на ГЕРБ. Той отрече слуховете, че децата му са участвали в погрома.

Опонентът му Ниязи Раиф категорично отхвърли обвиненията. Казва, че в нощта на погрома той и големият му син си били у дома: "Как да го определя. Някой го е направил от тях. Защо не питате него, лично него, неговият син дали си е бил вкъщи. Може и той да го е направил. Защо не".

Прокуратурата вече е започнало досъдебно производство за унищожаване на общинска собственост. Проверяват се записи на охранителните камери. Полицията засега отхвърля версията за политически подбуди.

Иззети са записите от камери от обекти в центъра на Черноочене.

Камерите на Общинска администрация са заснели вандалите, които са били с качулки. Те са вилнели между 3.00 и 4.00 часа.

На оглед в Черноочене е областният директор на полицията в Кърджали старши комисар Атанас Илков. Той заяви, че полицията работи за разкриването на извършителите на криминалното деяние. "Не бих правил изводи за политически нюанс. Тук става дума за криминално престъпление", посочи той.

Ангажиран е целият полицейски ресурс по установяване на извършителите.

В Черноочене е и ръководителят на Окръжна прокуратура Желязко Стефанов.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева призова разследващите да си свършат компетентно работата, за да се избегне напрежение в Черноочене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай