Пирати взеха на абордаж кораб с наши моряци/ОБНОВЕНА/

8 души са заложници, не е ясна съдбата на българите

Пирати взеха на абордаж кораб с наши моряци/ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Пирати взеха на абордаж кораб с наши моряци. Контейнеровозът TOMMI RITSCHER (9656137)  с българи сред 19-членния екипаж пътува под португалски флаг. Плавателният съд е бил атакуван в района на Котону, Бенин, съобщава Maritime.

По данни на Dryad останалите членове на екипажа са от Русия, Украйна и Филипините. Контейнеровозът е построен през 2014 г.

Нападението е осъществено от неизвестен към момента брой пирати, които успяват да се качат на борда на контейнеровоза. Има информация, че 11 от моряците успели да се скрият в безопасно помещение като не се знае дали нашите момчета са сред тях.

Останалите 8 моряци са заловени от пиратската банда, която ги държи за заложници.

Във връзка с медийни публикации относно български моряци на борда на контейнеровоз, който е бил атакуван от пирати в района на Котону, Бенин, Министерството на външните работи (МВнР) информира, че най-близко разположеното българско посолство - в Абуджа, Нигерия, не е получавало информация за такъв инцидент с български граждани, съобщи екипът на Екатерина Захариева.  "Временно управляващият и консул Георги Йовчевски получи указания да провери данните и след получаването на отговори от властите в Бенин веднага ще ви информираме", допълниха от дипломатическата ни централа.

 

Към атакувания от пирати контейнеровоз е изпратен боен съд от състава на ВМС на Нигерия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай