Нови гърмежи в Иганово

Нови гърмежи в Иганово | StandartNews.com

Нови взривове в складовете на ВМЗ-Сопот край с. Иганово. 35-и цех, в който е била продукцията, изнесена след първите взривове, e бил запален. Става дума за 200 термобалични ракети. По първоначална информация жертви няма, тъй като в складовете не е имало хора.

Първият сигнал е бил подаден в 7.11 часа днес от един от пазачите. На мястото вече има екипи на пожарната, полицията и "Спешна помощ". Изпратени са и автобуси, които да евакуират живеещите наблизо хора. Движението по подбалканския път София – Бургас е отцепено в района на сопотския квартал "Анево". 60 души вече са изведени от района, останалите отказват, каза кметът пред "Фокус". Децата от училището в селото са разпуснати.

Причината за пожара и последвалите взривове все още не е ясна. Но министърът на икономиката Божидар Лукарски не изключи палежът да е бил умишлен и да става въпрос за саботаж от конкуренция, тъй като се случва именно днес - денят, в който заводът е трябвало да започне работа след предишния взрив, случил се на 21 март т.г. Версията за саботаж изникна и при първия инцидент.

В отговор на въпрос дали става въпрос за умишлен палеж, зам.-министърът на икономиката Любен Петров заяви в ефира на "Нова": "Такава втора случайност в такова кратко време е много съмнителна". Областният управител на Пловдив Розалин Петков също определи инцидента като "много подозрителен".

Министерството на отбраната ще изпрати два безмоторни самолета, които да огледат терена на производствената база в село Иганово, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев. Той уточни, че следи обстановката и при нужда армията ще окаже съдействие, както и при предишния инцидент.

Към мястото на събитието пътува и главният секретар на МВР Георги Костов.

На 21 март т.г избухна взрив в склад за реактивни снаряди в сопотското село Иганово. Около 30 души от работещите в завода и такива, които разполагат с информация за това как са се складирали боеприпасите във взривения склад, бяха разпитани от разследващите. До момента основната версия на прокуратурата за взрива през март е, че пожар е предизвикал експлозията. Предстои да се установи как обаче е възникнал той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай