Събота,

Прокурори нагазиха Струма, откриха незаконен добив

От: Рачо Рачев -
Прокурори нагазиха Струма, откриха незаконен добив
A
A
A

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) проведе акция, при която беше разкрит огромен незаконен добив на инертни материали от коритото на река Струма в землището на село Дрангово, община Петрич.

Акцията е по разпореждане на Върховната административна прокуратура. В нея участват самият министър Емил Димитров, както и Икономическа полиция, жандармерията, експерти и директорите на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, както и на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ.

На място са установени няколко тежки камиона и багери. В близост до коритото на реката са намерени фадрома и товарен камион с мокър инертен материал. В съседното село Ръждак е открито голямо количество (около 2-3 хил. кубика) депониран материал. Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като  има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична.

Според събраните досега данни в незаконния добив са замесени няколко фирми на територията на две общини в Благоевградска област. В момента се прави оглед на коритото на реката в участъка от Петрич до Кулата.

Добивът на инертен материал от речните корита в България е забранен. По случая е образувано досъдебно производство. Следствените действия продължават като органите на МОСВ оказват пълно съдействие.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички