Неделя,

Прокурори нагазиха Струма, откриха незаконен добив

От: Рачо Рачев -
221
Прокурори нагазиха Струма, откриха незаконен добив
A
A
A

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) проведе акция, при която беше разкрит огромен незаконен добив на инертни материали от коритото на река Струма в землището на село Дрангово, община Петрич.

Акцията е по разпореждане на Върховната административна прокуратура. В нея участват самият министър Емил Димитров, както и Икономическа полиция, жандармерията, експерти и директорите на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, както и на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ.

На място са установени няколко тежки камиона и багери. В близост до коритото на реката са намерени фадрома и товарен камион с мокър инертен материал. В съседното село Ръждак е открито голямо количество (около 2-3 хил. кубика) депониран материал. Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като  има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична.

Според събраните досега данни в незаконния добив са замесени няколко фирми на територията на две общини в Благоевградска област. В момента се прави оглед на коритото на реката в участъка от Петрич до Кулата.

Добивът на инертен материал от речните корита в България е забранен. По случая е образувано досъдебно производство. Следствените действия продължават като органите на МОСВ оказват пълно съдействие.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com