Ето бизнесмените, арестувани за финансовата пирамида

Арестувани са собствениците и служители на добилата от години печална слава „Глобал Маркетс“

Ето бизнесмените, арестувани за финансовата пирамида | StandartNews.com

Собствениците и служители на добилата от години печална слава „Глобал Маркетс“ са арестувани за финансовата пирамида, която спецпрокуратурата разби. Това твърди BIG5, като се позовава на свои източници. Информацията бе цитирана и от БЛИЦ.

ВИЖ ОЩЕ: Шестима обвинени за финансовата пирамида

Йерархията на фирмата за измами била следната: на върха на мошеническата структура са Йордан Моллов, Кирил Джабаров и Роберт Димитров. Моллов и Джабаров бяха обвинени през 2014 за всяване на паника покрай фалита на КТБ.

ВИЖ ОЩЕ: Смразяващи подробности за финансовата пирамида

Следва Светла Цонева, която пък е шеф на Ивайло Николов, Кирил Гърневски, Теодор Марков – хората, директно осъществявали връзка с измамените клиенти, пише още изданието.

Финансовите престъпления на изброените цъфнаха още през 2014 година, когато Комисията за финансов надзор обръща внимание на инвеститорите, че дружеството „Глобал Маркетс” ООД със седалище и адрес на управление: гр. София, район Витоша, ж.к. „Манастирски ливади”, ул. „Майстор Алекси Рилец” № 38, няма лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник, както в Република България, така и в рамките на Европейския съюз.

Лицензът на дружеството е отнет принудително от КФН с Решение № 651- ИП от 14.07.2014 г. за извършени от „Глобал Маркетс” ООД и неговия управител Йордан Моллов системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти и актовете по прилагането му.

Констатираните от КФН системни нарушения включват извършване на неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на парични средства на клиенти при сключването на сделки за собствена сметка на ИП и възпрепятстване на надзорната дейност на КФН.

В КФН са постъпили множество жалби и сигнали от клиенти и потенциални клиенти на ,,Глобал Маркетс” ООД, които се отнасят до порочни търговски практики, неуредени финансови взаимоотношения с клиенти в особено големи размери, използване на неистински документи, неизплащане на възнаграждения на служители, умишлено въвеждане в заблуждение на клиенти във връзка с техните активи и извършените с тях операции и други.Общата стойност на наложените от КФН санкции на ,,Глобал Маркетс” ООД и негови служители е над 150 000 лв.

Всички издадени наказателни постановления за извършените нарушения са обжалвани от дружеството, което е възпрепятствало влизането им в сила.

Групата обаче, продължава да работи. В началото на 2018 година става ясно, че фирмата сменя имената си в търсене на жертви. Предаване на „Господари на ефира“ от тогава разкрива, че схемата продължава да работи на пълни обороти. Последно Джабаров и Моллов се представят като съдружници на Golden Spirit Asset Managment.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай