Шестима обвинени за финансовата пирамида /СНИМКИ/

Иззети са множество документи, мобилни телефони и сим карти, устройство за заглушаване на мобилни сигнали, както и луксозни автомобили - три мерцедеса и БМВ

Шестима обвинени за финансовата пирамида /СНИМКИ/ | StandartNews.com

Шестимата харизматични измамници, ужилили над 200 души с финансова пирамида, се с обвинения.

ВИЖ ОЩЕ: Смразяващи подробности за финансовата пирамида

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност и задържа за срок до 72 часа шест лица за участие в организирана престъпна група за финансови измами и пране на пари - престъпления по чл.321, ал.З, вр.ал.2 вр. чл. 209 и по чл. 253 от НК, съобщи държавното обвинение.

https://prb.bg/upload/49410/336603CD-0D8D-43B2-9ADE-DADB7A19BC24.jpeg

Обвиняемите са задържани на 26.03.2021 г. при специализирана полицейска операция на служители от ГДБОП-МВР и ДАНС в София и Монтана, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура.

При акцията са претърсени офиси и жилища в столицата. Иззети са множество документи, мобилни телефони и сим карти, устройство за заглушаване на  мобилни сигнали, както и луксозни автомобили - три мерцедеса и БМВ.

Според събраните до момента доказателства организираната престъпна група е действала от януари 2017 г. Нейни членове се представяли за инвестиционни посредници в дружества, занимаващи се с инвестиции и търговия с ценни книжа на международни борси и въвеждали в заблуждение български граждани, че ако инвестират лични средства в покупка на акции в световно известни компании, може да реализират големи печалби.

С всеки потенциален клиент се сключвал индивидуален брокерски договор и се откривала индивидуална брокерска сметка. Средствата се  превеждали на посочени от „брокерите“ банкови сметки, но те в действителност не са били инвестирани в ценни книжа, а били пренасочвани към сметки на други свързани дружества. Те не са имали лиценз за извършване на инвестиционна дейност.

Пострадали от престъпната дейност са десетки граждани.

Двама от задържаните по досъдебното производство са обвинени като лидери на групата.

По досъдебното производство са извършени огледи, разпитани са свидетели. Работата по разследването продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай