Смразяващи подробности за финансовата пирамида

Примамвали са с акции, чиято стойност ще поскъпне тройно. 200 измамени, един - с милион.

Смразяващи подробности за финансовата пирамида | StandartNews.com
  • И медийна група е спомагала за схемата на финансовата пирамида, съобщи спецпрокуратурата

Смразяващи подробности за разбитата финансовата пирамида, изнесе спецпрокуратурата. Шестима души са задържани по време на акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Те са част от организирана престъпна група, занимаваща се с финансови измами и пране на пари. 

ВИЖ ОЩЕ: Шестима обвинени за финансовата пирамида /СНИМКИ/

Арестуваните са организаторите на бандата и основните движещи лица в нея. Тя е действала от 2017 година до настоящия момент при изключителна конспиративност.

Бандата е действала от 2017 г. Измамите са извършени чрез 49 фирми. С жертвите са сключвани договори за брокерство. Групата се е състояла от харизматични и интелигентни хора, които са въвеждали своите жертви в заблуждение, че след като купят голямо количество акции, тези акции ще станат много бързо ликвидни - с двойна и тройна печалба, натърти още Маджарова и обяви, че те са действали при висока конспиративност.

В момента не би било сериозно да се ангажираме с точна сума. Едно лице обаче например е ощетено със сума, близка до милион, съобщи зам.-шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

ВИЖ ОЩЕ: Удар! Разбита е финансова пирамида

"Имаме индикации, че пострадалите са стотици, може би над 200. Има измамени и чужди граждани. Предстои ни много работа", каза тя.

"Бяхме си поставили за цел да неутрализираме групата за много дълго време, а това означаваше да съберем доказателства за хората, които са най-високо на върха, и успяхме", обясни Маджарова. И допълни, че тази група е по-специфична с няколко неща.

Въведените в заблуждение хора са много интелигентни. Самият факт, че са разполагали с такива суми, които да инвестират, означава, че те са ерудирани, но въпреки това са въведени в заблуждение, съобщи Маджарова.

По думите й само едно от задържаните лица е осъждано, другите не са.

"Оперативната престъпна група се състои от високоинтелигентни, манипулативни и комбинативни лица и начинът на подход към всяко лице е бил индивидуален. Договорите са индивидуални", продължи с подробностите за пирамидата Маджарова.

Операцията е проведена съвместно с ДАНС. "От дълго време имахме данни за това, което се случва, но трябваше да бъде анализирана всяка информация", добави тя.

"Групата е с двама ръководители. Тях ги грози опасност от наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години", обясни зам.-шефката на спецпрокуратурата.

"Има медийна група, която е спомагала за схемата. Всичко се проверява и е обект на доказване", завърши Маджарова.

"По време на извършване на процесуално-следствените действия при операцията, на част от местата намерихме специализирана техника за заглушаване на мобилни координати, намерихме журналистически карти и всякакви други карти. Тази група хора разполага с възможности силно да манипулира и влияе върху хората" призна тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай