Ало измамниците обрали над 450 души за 7 месеца

Обвинените са се представяли за полицейски служители по телефона

Ало измамниците обрали над 450 души за 7 месеца | StandartNews.com

Разбитата група за телефонни измами от град Левски е действала от началото на 2018 г. Това стана ясно по време на брифинг на в Националната полиция. Вчера при акция в града бяха задържани 8 души. Всички участници в престъпната група са осъждани – присъдите са за кражби, грабежи, шофиране в нетрезво състояние и измами.

Механизмът – обвинените са се представяли за полицейски служители по телефона и са искали съдействие за залавяне на престъпници от жертвите.

Групата е действала на територията на цялата страна – основна цел са били жителите на столицата. За първите седем месеца на тази година те са измамили над 450 души.

Прокуратурата е изчислила, че те са разполагали и с джобни пари на ден, колкото една минимална пенсия. „Тези хора нямат нито един ден трудов и осигурителен стаж, въпреки това са демонстрирали добър начин на живот“, коментира прокурор Милева и допълни, че един от задържаните дори се е представял в социалните мрежи с прякора „Васко Богатия“.

„Извършени са претърсвания и изземвания на девет адреса и леки автомобили. При извършените действия по разследването са установени и иззети множество мобилни телефони, сим карти, както и румънски такива, голяма сума пари и ценности”, заяви Сийка Милева, говорител на специализираната прокуратура.

Групата е работела предимно от територията на Румъния. Измамниците са използвали карти на мобилни оператори от северната ни съседка. Целта на измамниците са били основно възрастни жители на София, заяви началникът на сектор „Измами“ в Националната полиция Златка Падинкова.

„Групата действа на територията на цялата страна, но прави впечатление, че за периода на воденото разследване основно измамените бяха жители на столицата, като разбира се, има данни и за други населени места, но основно за концентрацията на тази група интерес представлява София, като включително на един от адресите беше намерен част от телефонен указател на София“, каза тя.

Заместник-директорът на Националната полиция Николай Хаджиев отчете намаление на телефонните измами в последните месеци.

„От началото на годината са извършени 459 престъпления спрямо 688 за същия период на миналата година, което е с 33% намаление. Процентът на разкриваемост за първите 7 месеца на тази година, то е 23 спрямо 14 за миналата година“, каза старши комисар Николай Хаджиев, заместник-директор на Националната полиция.

Утре спецпрокуратурата ще поиска постоянна мярка „задържане под стража” за всички осем заподозрени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай