Зам.-министър проговори за хаоса с лекарства и рецепти. Хвърля ли оставка?

Илко Гетов заяви, че не е вземал сам решения

Зам.-министър проговори за хаоса с лекарства и рецепти. Хвърля ли оставка? | StandartNews.com

Зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов проговори за хаоса с лекарствата и електронните рецепти. Българският лекарски съюз поиска от ефира на БНТ оставка му. Гетов обаче отвърна, че това не би трябвало да се комуникира през медиите.

Повод за поисканата оставка е проблемът с електронните рецепти.

"Нито едно от решенията по отношение на електронните рецепти не е взимано персонално и еднолично само от мен", подчерта Илко Гетов.

Той обясни, че решението за въвеждането на електронните рецепти е станало след решение на здравната комисия в парламента.

Илко Гетов посочи, че за да не се създава стрес са предложени само лекарствата за диабет и антибиотиците.

"Само за трите седмици, всъщност сега изтичат, откакто е въведено, сравнено с същия период на миналата година, около 1/3 е намаляла употребата на антибиотици. Ако приемем, че половината от тези проценти са истински проценти, тъй като може да има презапасяване и други различни фактори ние индикаторът - намаляване на лекарствената употреба на антибиотици и превенция на антибиотичната резистентност сме го постигнали с една мярка", коментира Илко Гетов.

Той беше категоричен, че лекарства в аптеките ще има.

"Забраната е временна за около 8 седмици. Към днешна дата има сериозен недостиг само за един единствен инсулин в страната. Всички пациенти, които са потърсили инсулин, са удовлетворени", допълни Илко Гетов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай