Виното от реколта 2014 двойно по-малко

Виното от реколта 2014 двойно по-малко | StandartNews.com

Най-слаби резултати от 20 г. насам, ще произведем само 76 млн. литра, съобщи шефът на държавната агенция Красимир Коев

Реколта 2014 г. е една от най-слабите за последните 20 г. Това заяви пред "Стандарт" директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното /ИАЛВ/ Красимир Коев. Той посочи, че през 2014-а цялото земеделие и всички земеделски култури са пострадали заради дъждовете, които донесоха болести и гъбични инфекции. "Затова гроздето, от една страна, се получи с висока себестойност заради честото пръскане от лозарите и от друга - като качество и количество се получи най-слабата реколта от 20 г. насам", категоричен е Коев. Той се надява тази зима да няма много ниски температури, за да не измръзнат лозята, както и на не толкова дъждовни пролет и лято, за да не се повтори картината от 2014 г. и да имаме по-добра реколта през 2015 г. През 2013 г. прибраното и преработено грозде е 250 000 тона, а през 2014 е 109 000 тона, което е над 50 на сто по-малко. "Виното от реколта 2013 г. е 172 500 литра, а това от 2014 г. ще е 76 млн. литра", посочва директорът на ИАЛВ. За 2013 г. България е изнесла близо 61 млн. литра вино основно за руския пазар, както и за страните от ЕС - Германия, Великобритания, Чехия и Полша. "През последните години има тенденция за нарастващ износ на родно вино за Китай и САЩ", допълва Коев. По думите му общият ни износ за 2014 г. е 58 млн. литра. "Ако през 2013 г. сме изнесли 61 млн. литра, то тези 58 млн. литра вино през 2014 г. включват и 5,7 млн. литра реекспортно вино. Тоест вино, което е закупено от страни от ЕС и реекспортирано за трети страни като Виетнам, Китай, Русия и др.", пояснява Коев. Той посочва, че от ИАЛБ са дали разрешението за добавяне на захар във виното като кризисна мярка, за да се подобри качеството на реколта 2014 г. именно с оглед на лошите климатични условия. "Това е разрешено в определени норми, които винопроизводителите спазват, защото е доказано с научни изследвания, че именно с това количество на добавената захар виното не променя по никакъв начин вкусовите си качества и така не се отразява на продажбите. Защото ако виното почне да ни слади, ще го сменим веднага", обяснява директорът на ИАЛВ. По думите му именно затова производителите на вино не си позволяват да влагат захар над разрешеното количество, защото това няма да им помогне, а ще им навреди и няма да реализират продукцията си на пазара.

Българинът предпочита родното пред вноса

И 2 лева да е бутилката, купувайте от магазина, не от гаража, съветват експерти

Средно по 100 млн. литра вино родно производство се изпива у нас годишно. Вносът е 5 млн. литра - от Нова Зеландия, Чили, Испания, Франция, САЩ и др. Данните съобщи директорът на ИАЛВ Красимир Коев. "Общо 105 млн. литра вино годишно е вътрешната ни консумация. Съотношението 100 млн. литра родно към 5 млн. литра вносно вино е добро. Във Франция например, която е винарска държава, консумацията на френско вино е 70 на сто, а вносът е 30 %. В Италия процентите са горе-долу същите. А в България предпочитаме родното вино", посочва Коев. Той е категоричен, че нашите вина не отстъпват като качество на нито една световна марка. "Напротив, смятам, че нашето вино като показатели и характеристики е много по-добро от вносното, но в годините се е наложило схващането, че всичко вносно е по-хубаво от родното. Нищо подобно - българското е в пъти по-добро от всички останали вина!", отсича Коев. И съветва българина да внимава от къде купува виното си, за да не прави компромис със здравето си. Коев посочва, че за съжаление все още на родния пазар се продава вино, което е направено от нерегистрирани производители. "Такива продукти се продават все още по паркинги и гаражи, но ние съветваме потребителите да не купуват вино от съмнителни места. Купувайте от магазини, независимо дали са малки или големи вериги, защото те подлежат на контрол и няма как магазинът да се премести и да избяга като нелегалния търговец", обяснява Коев. Той е категоричен, че не трябва да съдим за качеството на виното по неговата цена. "2-3 лв. за бутилка не е шокиращо ниска цена и може да си купите доста хубаво вино за нея. Единственото, за което трябва да са нащрек потребителите, е мястото, от което пазаруват. Защото в магазините може да се правят проверки по всяко време", казва директорът на ИАЛВ. Бум на продажбите на вина от нерегламентирани производители обаче няма и дори се наблюдава отлив. Вносното вино подлежи на строг контрол от ИАЛВ. "Няма капчица, която да е влязла у нас, и да не е проконтролирана като качество, произход и къде се реализира впоследствие", посочва Коев.

"Вила Любимец" с великолепни еликсири

Трудна година за гроздовата реколта отчетоха винопроизводителите от една от най-големите български изби "Вила Любимец". Добивът за 2014 е доста по-слаб, а качественото грозде е сравнително по-малко, коментираха от винарната. Като причина специалистите сочат голямото количество валежи, които паднаха най-вече през летните месеци. Градушката допълнително утежнила положението, което е еднакво за бранша в цялата страна. Дъждовете и влагата довели до появата и на много заболявания, най-опасното от които маната. Резултатът: лозата ражда по-малко грозде, с по-лошо качество, обясниха агрономите на "Вила Любимец". От винарната са успели да запазят лозята си в добро технологично състояние и да направят добра според нуждите на пазарите ни гроздоберна кампания, така че вината от реколта 2014 да са с характерните силни плодови нотки при белите и розето.

Заради неблагоприятните климатични условия обаче се е наложило да предприемат вместо обичайните 6-8 пръскания, по 12-13 пъти. Това автоматично води до повишаване цената на гроздето, което през есента е вървяло от 70 ст. до един лев, а на определени сортове цената за килограм е ударила 1,20 лева.

"Едва 40 % от високоалкохолните напитки у нас са направени от легалните винмпроми, а 30% от консумираното в България вино е произведено под строг технолигичен и качествен контрол в избите производители", заяви Пламен Ангелов, главен изпълнителен директор на "Вини" АД. Според него държавата е тази, която трябва да се намеси и да въведе по-стриктни мерки по отношение на казаните, изваряването в тях и да проследи целия производствен процес.

Наблюденията на винарите от "Вила Любимец" е, че по-дребните производители са претърпели на 100 % загуби, собствениците на големите лозови масиви отчитат между 20 и 30 % загуба, при някой пораженията са до 50 %. От "Вила Любимец" са категорични, че там, където са пръскали по 12-13 пъти, са запазили плода с перфектно качество. Това се отнася до сортовете Пино Гри, Совиньон Блан, Перл дьо Ксаба, Пино Ноар, Каберне Фран и Сира. Тази година избата ще предложи на пазара вино от новите сортове Каберне Фран, Малбек, Марселан, Гаме Ноар. Преработени са малки количества, но достатъчно, за да се получат партиди вино от много високо качество за марките Електо, Инсоло, Нексо и Пагане.
Въпреки слабия добив, технолозите от "Вила Любимец" успяха да направят великолепни вина и едно от тях вече е на пазара и за съвсем кратко време успя да се наложи като истински хит сред любителите на винените елексири. Розето от серия "Пагане" на "Вила Любимец" изненада приятно своите почитатели с новата си реколта. Розето е произведено изцяло от селектирани масиви с висококачествена сира.

Тайната на успеха му е в технологията, която се използва за производството му. Моментът на гроздобер е съобразен с технологичната зрялост на гроздето. Използван е метод на директно пресоване под инертна среда, резултатът от което е нежният и много актуален за момента бледо розов цвят, оприличаван на сьомга. Виното бе представено за първи път на четвъртото издание на ДиВинo Тейст и предизвика фурор сред посетителите с невероятния аромат на нар и екзотични плодове, модерен луков цвят и приятен завършек с вкус на сметана, споделиха още технолозите от прочутата българска изба. Виното е перфектно за пролетта и лятото. То е идеално допълнение за почти всички видове ястия - както за риба и бели меса, така и за блюда от червено месо.

Не смеят рязко да вдигнат цените

По-малко вино, по-високи цени. Това трябва да логиката на пазара на вино тази година. Но повечето от собствениците на винпроми в Пиринския край не направиха резки движения при определянето на цените и не ги увеличиха драстично. "Не препоръчвам това да правят колегите. Не бива да забравяме, че сме част от ЕС. Доста страни се радват на добра реколта и пуснаха вино на атрактивни цени. Ако вдигнем нашите, то няма да сме конкуренти и потребителите ще купуват от качественото и евтино чуждо вино", категоричен е Николай Бошкилов, който е собственик на винарска изба. 43-годишният благоевградски бизнесмен също признава, че гроздето миналата година е било доста по-малко в Пиринския край. Качеството също не е като миналогодишното, тъй като захарността на плода е по-ниска. "Но не бива да се слага захар във виното. Брахме гроздето от нашите лозови масиви, когато натрупа необходимата захарност. При червените сортове градусите трябва да са поне 22,5, а при белите - около 22 градуса. Добрата новина е, че почти всички изби имаме залежали количества от напитката на боговете. Това ще ни помогне да не завишаваме много цената", твърди Бошкилов. Според него, наливно вино под 3 лева означава, че в него няма грозде. Бутилката от 0,75 литра в магазините с истинско вино от реколта 2014 е на цена между 5 и 6 лева.

Проблемът за винарите е, че има свиване и на вътрешния, и на външния пазар. Това води до залежаване на количества в складовете. Все повече домакинства имат вино вкъщи, което сами си приготвят. Това е причината за по-ниското потребление от търговската мрежа. Все още се внасят чужди вина, чиято себестойност е под 1 евро за литър. "Няма как 1 литър истинско вино да струва под 2 лева. Цена под 4-5 лева за литър означава само едно - в тази напитка има химия. А това е опасно за здравето на хората", твърдят собственици на винпроми.

Завъртяха бартер срещу боб и картофи

Стотици лозари в санданското село Враня и останалите селища в района правят бартер на произведеното от тях вино с други хранителни продукти. Най-често разменят течния еликсир за картофи, боб, олио и захар. В селището няма фамилия, която да не разчита на лозето за допълнителни доходи, за да върже двата края. "Всяка година винпромите ни притискат да продаваме на безценица. С техните ниски изкупни цени сме на загуба, не можем да покрием дори разходите си. Затова си правим повече вино, което после разменяме за други храни. Някои пенсионери дори го дават и срещу кубик дърва за огрев", споделят местните хора. Тази година поне цената на виното е по-висока. Литър еликсир частниците продават минимум за 4 лева. Малко са тези, които подбиват цената и го дават за 3 лева за литър, както в миналите години. Насам пристигат купувачи от целия Пиринския край, от Кюстендил, от Перник, от София. Дори от Пловдив, защото тук гроздето е с по-висока захарност и виното е по-хубаво. Доста гърци също са им редовни техни клиенти. "Търговци от Самоков и Якоруда идват с картофи и боб, пък ние им даваме вино. Не връщаме никой, всички са добре дошли", допълват жители на село Враня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай