Великденските пости наближават: Какво да готвим през този период?

На какво да наблегнем?

Великденските пости наближават: Какво да готвим през този период? | StandartNews.com

Великденските пости наближават и въпреки че не са много хората, които ги спазват по религиозни причини, напоследък тези пости стават все по-модерни сред любителите на здравословно хранене и начин на живот. Те ги използват като добро основание да се откажат от консумацията на месо и млечни продукти, от вино и всякакви растителни мазнини за няколко седмици. През 2024 г. Великденските пости обхващат периода от 18 март до 4 май, така че ако сте решили да се включите в тях, сега е време да се подготвите.

През този период зеленчуците играят важна роля за пълноценното хранене, тъй като осигуряват на организма необходимите хранителни вещества и поддържат доброто здраве.

На какви зеленчуци да наблегнете по време на Великденските пости?

По време на Великденските пости ограничаването на животинските продукти е предизвикателство за осигуряването на адекватен прием на протеини. Зеленчуците могат да допринесат за попълване на този недостиг. Бобовите растения и зеленолистните зеленчуци съдържат значителни количества протеини и фибри.

Зеленчуците са богати на витамини, минерали и фитонутриенти, които са растителни съединения с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Те осигуряват основни хранителни вещества, включително витамин С, фолат, калий и магнезий.

По време на Великденските пости е добре да се консумират зеленчуци от следните видове:

  • Зеленолистни зеленчуци, като спанак, зеле, маруля, лапад, коприва и рукола. Те са богати на витамини и минерали, включително на витамин А, витамин С, калций и желязо.
  • Кореноплодни зеленчуци, като картофи, моркови, цвекло и репички, които са ценни източници на фибри, витамини и минерали.
  • Бобови растения, като боб, леща и нахут, които ще ни набавят протеини, фибри и желязо.
  • Зеленчуци, като домати, краставици, патладжани и тиквички, от които тялото ви ще получи витамини, минерали и антиоксиданти.
  • Гъби, които са чудесен източник на протеини, фибри, витамини и минерали.

В Кимбино ще откриете актуалните брошури на всички големи хипермаркети в страната, за да следите за намаленията, обявявани върху цените на зеленчуците, които ви интересуват.

Ползи от повишената консумация на зеленчуци

Зеленчуците имат многобройни ползи върху здравето. На първо място това е понижаване на риска от хронични заболявания, като сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2, някои видове рак и затлъстяване. Фитонутриентите, съдържащи се в зеленчуците, помагат за защита на клетките от увреждане и намаляват възпалението.

В резултат от високото съдържание на фибри се подобрява храносмилането и се насърчава редовното изхождане. Лошият холестерол се понижава, а кръвната захар се държи под контрол. Високото съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти засилва имунната система.

Зеленчуците са нискокалорични и богати на фибри, които осигуряват ситост и помагат за контролиране на апетита. Тази диета може да помогне за ограничаване на общия прием на калории и да съдейства за поддържане на здравословно тегло.

Благодарение на съдържанието на желязо в тях намалява рискът от анемия.

Как да включите повече зеленчуци в ежедневието си по време на Великденските пости?

Дори и да не сте вегетарианци, следните съвети ще ви помогнат да включите повече зеленчуци в менюто си:

  • Започвайте деня си с плодова или зеленчукова закуска, като смути или салата.
  • Добавяйте различни видове зеленчуци към супи, яхнии и гювечи.
  • Приготвяйте зеленчукови ястия, като печени или варени зеленчуци, зеленчукови кюфтета или зеленчукови бургери.
  • Използвайте зеленчуци като гарнитура към основното ястие.
  • Заменете месото със зеленчуци в любимите си рецепти, като например в мусака или пълнени чушки.

Включването на повече зеленчуци към менюто е не само здравословно, но и вкусно и може да се превърне в навик, ако го практикувате често. Великденските пости са чудесно време да придобиете такъв навик и да се наслаждавате на подобрено здраве. Това ще ви помогне по-лесно да се адаптирате към промените в сезоните и да не страдате от характерната за този сезон пролетна умора.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи