Симидчиев с плашещо разкритие, съобщи за хиляди жертви у нас

Каква е причината

Симидчиев с плашещо разкритие, съобщи за хиляди жертви у нас | StandartNews.com

Въздушното замърсяване е обществен проблем. Той трябва да се реши в партньорство с всички заинтересовани страни - и държавни, и общински, и индивидуални подходи.

Това заяви пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП-ДБ и зам.-председател на здравната комисия в парламента. 

Въздухът става все по-чист - това е научно доказан факт, подчерта той и обясни:

"Въздухът става лека полека малко по-чист и по-малко вреден отколкото в миналото, но това не означава, че той не е вреден. През 2021 г. бяха приети новите стандарти за въздух на СЗО и те буквално бяха наполовина от това, което са били преди. Всяка година събираме все повече и повече данни, че нивата, с които преди сме се примирявали, имат измерим здравен ефект върху населението".

Фините прахови частици могат да проникнат в кръвта ни през белия дроб и оттам се разнасят из цялото тяло и увреждат всеки орган или система, дори и костите могат да бъдат увредени, отбеляза д-р Симидчиев. По думите му последиците са множество.

Пред "Хоризонт до обед" той изтъкна, че смъртността в България в следствие на въздушно замърсяване се изчислява между 12 до 15 хил. човека на годишна база. Това е не по-малко от 1000 души на месец, които загиват в следствие на въздушно замърсяване в България, изчисли специалистът. 

Според него е необходимо по-добро взаимодействие между здравното и екоминистерството. Въздухът не е отговорност само на едно министерство, а е отговорност на всички, категоричен е д-р Симидчиев и подчерта, че има много работа по темата. Депутатът апелира МОСВ да има по-активно отношение към всички други. 

Нивата на замърсяване у нас не налагат ходене с противогази, увери д-р Симидчиев. 

"Това не е проблем, който може да решаваме на индивидуално равнище. Това е проблем, който можем да решим само като общност".

Той отбеляза, че всеки един от нас може да направи много неща, за да бъде въздухът по-чист. Според него 40% от проблема може да се реши с индивидуална промяна на поведението.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай