Най-добрите храни за отслабване

Най-добрите храни за отслабване | StandartNews.com

Все още е зима и навън е студено. Прогнозите са, че поне още още няколко дни температурите ще са ниски, скоро обаче ще дойде пролетта, а с нея трябва да хвърлим дебелите дрехи. Тук идва и въпросът за това колко килца сме качили и дали ще можем да се поберем в старите си дрехи за този сезон. Затова е хубаво да помислим за един вид пречистване и някакъв вид спорт, с който отново да влезем във форма.

Здравословото и балансирано хранене, съчетано с физическо натоварване, е най-добрия ни помощник в борбата с килограмите в края на зимата, пише Farmhopping Bulgaria. Ето няколко храни, които със сигурност ще ви помогнат в това начинание:

ХРАНИТЕ, БОГАТИ НА ВИТАМИНИ ОТ ГРУПА В

В-витамините спомагат на тялото да преработи въглехидратите в глюкоза. Те подпомагат производството на серотонин – хормонът, който ни кара да се чувстваме добре. За максимално количество витамини от група В е хубаво да ядете сьомга, морски дарове (миди, стриди, скариди, раци), телешко (препоръчително да е от животни, хранени на паша, заради по-високото съдържание на полезни вещества в месото) и яйца.

ХРАНИТЕ, БОГАТИ НА ВИТАМИН С

Плодовете и зеленчуците, богати на витамин С – цитруси, червени чушки, домати, боровинки, череши и киви. Именно чрез тях тялото ви ще ограничи производството на кортизол. А кортизолът, наричан още и хормон на стреса, води до мастните натрупвания в областта на талията.

ЗЕЛЕНОЛИСТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Те имат богато съдържание на фолиева киселина, чрез което държим хормоните на стреса под контрол. В тях има и желязо, което увеличава издръжливостта ни по време на натоварващите физически занимания, намалява риска от анемия. В тази връзка е хубаво да си правим повече салати с рукула, спанак или кейл. Колкото по-тъмно зелени са листата, толкова по-добре, съветват специалистите. За максимално полезен ефект може да ги комбинирайте с източници на витамин С (парченца червен грейпфрут, чушки, лимонов сок), с което ще оптимизирате абсорбирането на желязото.

КИНОА

Малките зрънца са изключително богати на фибри, които регулират нивата на кръвната захар и ни държат сити дълго време. Те са и протеин, чрез които ще имаме сили за спортуване.

КАФЕ

Кафето вече не е само начин за събуждане рано сутрин. То може да може да се окаже фактор в превенцията на рак, Алцхаймер, Паркинсон, диабет тип 2. Кофеинът в него дава бонус енергия, която да изразходим за физическа активност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай