Най-чаканата новина за грипа. Развръзка след 10 дни

12 области са в епидемия, най-много болни са с тип А

Най-чаканата новина за грипа. Развръзка след 10 дни | StandartNews.com

Дойде най-чаканата новина за грипа. Националния център по заразни и паразитни болести даде прогнозата си кога заразата си отива.

До 10 дни се очаква грипът да започне да отстъпва от местата, където в момента е обявена епидемия, прогнозираха джипита на база данните на здравното министерство за заболеваемост в страната.

Към момента в 12 области има обявени противоепидемични мерки - Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Смолян, София - област, Шумен и Ямбол.

“Може би до седмица - максимум 10 дни грипът ще премине през цялата страна и ще започнат да намаляват случаите”, посочи проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя припомни, че оставен без лечение, грипът продължава 4-5 дни. Той винаги има ярко и внезапно начало, с висока телесна температура, главоболие, болки в мускулите и ставите и обща отпадналост. 

В момента повечето хора боледуват от грип тип А, като усложненията са бронхити, а до пневмонии се стига по-рядко.

Заради процента болни присъственият учебен процес е преустановен във Варна, Пазарджик и Перник. Това ще продължи до 5 февруари във Варна и Пазарджик, а до 9 февруари - в Перник. В Бургас от 1 февруари се преустановяват присъствените учебни занятия, ваканцията за учениците ще продължи до следващия вторник. Според личните лекари там вероятно от 10 февруари заболелите ще намаляват.

До 6 февруари неприсъствено ще учат в Ямбол, а в София-област до 7 февруари включително. В Пловдив няма да посещават училище до 5 февруари включително. В Шумен учениците не се разпускат във ваканция.

Засега Благоевградска област е далеч от епидемия, но се очаква до 10 дни грипната вълна да се прояви. Най-много са заболелите в общините Петрич, Гоце Делчев и Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
cyandelia
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи