Наша специалистка предупреди кои хранителни алергии убиват

Това са неща, които могат да се развият много бързо, в рамките на 10-15 мин. до половин час

Наша специалистка предупреди кои хранителни алергии убиват | StandartNews.com

Източник: бТВ

Хранителната и инсект алергиите (тези от ужилвания) са нещо много опасно и могат да убият, предупреди в интервю за бТВ проф. Мария Стаевска, началник на Клиниката по клинична алергология в УМБАЛ "Александровска".

Тя обясни, че много малки количества храна или ужилване от пчела или стършел, могат да костват живота на човек. При алергиите първо стомашно-чревните симптоми се появяват, при ужилванията първо е шокът – човек пада и губи съзнание, посочи специалистката.

„Това са неща, които могат да се развият много бързо, в рамките на 10-15 мин. до половин час се развива всичко. Слава богу не всеки шок е фатален. Понеже много бързо се разгражда хистаминът, може човек да го преживее: след 15 мин. той се разгражда, кръвното се вдига и човек може и да се оправи, но за съжаление докато стане това може и да умре“, обясни още тя.

Д-р Стаевска предупреди, че е задължително всеки, който има хранителна или инсект алергия, да има автоинжектор. По думите ѝ у нас обаче не може да се купи адреналинов автоинжектор и лекарите са принудени да изпращат пациентите на границата с Гърция, Румъния или Сърбия за покупката.

„Хранителната алергия е нещо доста рядко, но неврозите от хранителна енергия са много чести. Ние в нашата клиника например захранваме хора, които от страх от храни са на някаква ужасно недоимъчна диета, с анемия, с други недоимъчни състояния“, казва тя.

Проф. Стаевска обясни още, че честотата на хранителната алергия към мляко в ранна детска възраст е около 2%, към яйца е около 1,5 – 2%. Голяма част от пациентите израстват тази алергия и вече стават толерантни. С помощта на молекулярен анализ може да се установи дали тя е кръстосана – между няколко вида млечни продукти и яйца, например, или не.

Алерголожката припомни също, че за някои алергии има различни имунотерапии. За хранителната алергия обаче към момента няма лечение. Тя обясни, че в САЩ към момента се опитват да постигнат минимален толеранс към фъстъчената алергия с приема на много малки количества от алергена на капсули. Целта е ако изядем нещо, в което са попаднали фъстъци, да сме спокойни, че няма да има фатален край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Жени
преди 3 седмици

Да стане любовница на Максим Каракаш, бизнесмена любовчия, дето назначава по фирмите си всякакви шаврантии. Последната му любовница е почти на годините на сина му, а жена му ходи на държавна работа с дрехи трета употреба

Откажи