Министър с две новини. Промяна с рецептите, нова ваксина

Христо Хинков изненада родителите

Министър с две новини. Промяна с рецептите, нова ваксина | StandartNews.com

Две големи новини съобщи здравният министър Христо Хинков. Първата е, че всички рецепти стават електронни, втората – че иска нова, задължителна ваксина.

България трябва да успее да електронизира всички лекарства до края на следващата година,  прогнозира в ефира на „Събуди се” здравният министър проф. Христо Хинков.

„Това ми е песимистичната оценка. Оптимистичната е, че до средата на следващата година ще можем да бъдем готови всички лекарства да се изписват чрез електронни рецепти”, поясни той.

„На среща с премиера, Лекарския, Фармацевтичния и Зъболекарския съюз се разбрахме, че до април ще изчистим всички недостатъци на системата за електронни рецепти при антибиотиците”, обясни министърът на здравеопазването. По думите му България е на първо място по антибиотична резистентност в Европа и това трябва спре.

И поясни, че ще има малка група лекари, за която издаването на електронни рецепти няма да е задължително.  Говоря за възрастни медици, които трудно ще си извадят електронен подпис, нямат амбулаторна практика и работят след пенсия", каза още здравният министър.

Той коментира и ще има ли нови задължителни ваксини у нас.

„Задължителният имунизационен календар  се преценява много внимателно. Все пак мисля, че ваксините за варицела и хепатит трябва да станат задължителни. След Нова година ще обсъдим тази тема”, поясни Хинков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
онуфри
преди 5 месеца

Важното е да не са задължителни експерименталните препарати за генни модификации, дето уж били срещу "Ковид". Малко ли хора умориха.

Откажи