Един изпитан лек срещу пролетните алергии

Полезни неща, които могат да ви помогнат

Един изпитан лек срещу пролетните алергии | StandartNews.com

Носът „тече като река“, очите сърбят и сълзят, главата „тежи“. Тези оплаквания връхлитат като дежа вю 25% от хората в света всяка година. И макар пролетта да е набедена за „сезона на алергиите“, сезонният алергичен ринит далеч не се разгръща само тогава – простира се чак до средата на есента.

Как можем да го овладеем – в деня на настъпването на Астрономическата пролет разказва д-р Шасине Вели, която е специалист по клинична токсикология и алергология и е част от екипа на Клиниката по спешна токсикология на ВМА.

Сезонен алергичен ринит – този термин се крие зад популярното определение „пролетни алергии“, обяснява д-р Шасине Вели.

„Предизвика се от полените (микроскопични поленови зрънца, които се отделят само по време на цъфтеж и чиято роля е да носят мъжкия генетичен материал в природата) на дървета, треви или плевели. В зависимост от това къде живеете и конкретните метеорологични условия, сезонните алергии могат да започнат още през февруари и да продължат до първите по-студени дни“, отбелязва още алергологът от ВМА. Точно такава е „картината“ у нас.

„В България от средата на февруари започва цъфтежът на видовете от сем. Брезови, а до средата на октомври продължава този на Амброзията. Следователно, този период обхваща времето за проява на поленова алергия, който е пряко свързан с цъфтежа на съответното растение“, уточнява специалистът от ВМА.

Ето и препоръките на алерголога как може да се справим:

- Да се следят седмичните и месечните прогнози за поленовата концентрация в населеното място;

- Да не се излиза навън и да се държат затворени прозорците по време на високата поленова концентрация – най-вече сутрин (съветът се отнася и при шофиране);

- След като се приберат у дома, е добре пациентите да си вземат душ веднага. Ако не е възможно, задължително да измият лицето, ръцете, да промият носа със спрей с морска вода;

- По време на поленовия сезон е препоръчително носенето на защитни очила. При силна чувствителност – и на маски.

Д-р Вели признава, че заради сезонния характер на оплакванията, редица пациенти търсят помощ от алерголог с голямо закъснение – след като са страдали с години. „Това води до увеличаване на алергиите към повече от един алерген и се стига до т.нар. полисензибилизация“, алармира специалистът от ВМА. И напомня – алергичният ринит се счита за фактор с висок риск за развитие на бронхиална астма в 45-69% от случаите. Затова не го подценявайте!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Весселин
преди 1 месец

Никъде не прочетох да има лек. Подвеждащо заглавие отново!

Откажи