Две области обявяват грипна епидемия

Тя започва от 25 януари

Две области обявяват грипна епидемия | StandartNews.com

Грипната епидемия в страната се разраства.

Нови две области обявяват грипна епидемия. В Плевен временни мерки се въвеждат от утре – 24, а във Варна от 25 януари. Те ще важат до края на месеца.

Към момента са в сила и противоепидемични мерки в областите Смолян, Габрово и Пловдив.

При обявена грипна епидемия се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

В зависимост от развитието на грипната епидемия в дадена област, временните противоепидемични мерки могат да бъдат допълвани, а периода на тяхното действие – удължаван.

Занятията на учениците ще бъдат присъствени, защото броят на заболелите ученици е между 10 и 18%, а са необходими 30% отсъстващи за обявяване на грипна ваканция.

Министерството на здравеопазването препоръчва всички лица със симптоми на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост и др.) да си останат вкъщи при възможност и да посетят лекар. Да ограничат контактите си, особено с малки деца, бременни жени и стари хора.

От особено значение е спазването на дистанция и избягване на места със струпване на хора, поради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси – чрез кихане и кашляне.

Данните за заболяемостта в страната показват нарастване на грипната активност. Най-засегнати от остри респираторни заболявания (ОРЗ) са децата и младите хора до 30 г.

Поради струпване на болни от грип и ОРЗ в лечебни заведения, при посещение при лекар, независимо дали сте болни от респираторно заболяване или не, също е препоръчително да носите маска, както и когато общувате със стари хора и бременни жени.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай